Οι συνέπειες του καθιστικού τρόπου ζωής στις γυναίκες

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemiology, δείχνει πως ο παρατεταμένος καθιστικός χρόνος συνδέεται με μειωμένη ικανότητα ανάκαμψης από ασθένεια ή τραυματισμό, σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως ο καθιστικός χρόνος λειτουργεί επιβαρυντικά για την υγεία, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ειδικότερα, έχει φανεί πως όσο περισσότερο κάθεται κανείς, τόσο υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου διατρέχει, ενώ η άσκηση δε φαίνεται να «αναιρεί» τις αρνητικές επιπτώσεις του «καθισιού».

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 5.462 γυναίκες μέσης ηλικίας, τις οποίες παρακολούθησαν για διάστημα 12 ετών. Η ευπάθεια των εθελοντριών αξιολογήθηκε με τη χρήση ενός ειδικά διαμορφωμένου σκορ. Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι γυναίκες που αφιέρωναν περισσότερες από 10 ώρες ανά ημέρα σε καθιστικές δραστηριότητες, είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να λάβουν υψηλότερο σκορ στην κλίμακα ευπάθειας.

Με άλλα λόγια ήταν πιο πιθανό να έχουν μειωμένη ικανότητα ανάκαμψης από ασθένεια ή τραυματισμό και υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο, πτώσεων, ένταξης σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και πρόωρη θνησιμότητα.
Από την άλλη, η μείωση του καθιστικού χρόνου κατά 2 ώρες ανά ημέρα, βρέθηκε να ελαττώνει τον κίνδυνο ευπάθειας, γεγονός που σημαίνει ότι η επιβαρυντική δράση του «καθισιού» πιθανόν να είναι αναστρέψιμη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι γυναίκες θα πρέπει να στοχεύουν σε μείωση του καθιστικού χρόνου και παράλληλα να παραμένουν σωματικά δραστήριες, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο ευπάθειας. Τέλος, υπενθυμίζουν ότι σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, οι ενήλικες άνω των 65 ετών θα πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα σε αερόβια άσκηση μέτριας έντασης και να προπονούνται με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης 2 φορές την εβδομάδα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr