Τα άτομα που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς φαίνεται να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από Ισπανούς ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine.
Η ανάλυση συμπεριέλαβε περίπου 7.000 άτομα ηλικίας 55- 90 ετών από τη μελέτη PREDIMED. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν έδειξαν ότι τα άτομα εκείνα που κατανάλωναν περισσότερες από 3 μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα, με τη μερίδα να είναι περίπου 28 γραμμάρια, είχαν 55% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και 40% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο.
Μάλιστα, τα ευρήματα έδειξαν ότι άτομα που ακολουθούσαν μια Μεσογειακού τύπου δίαιτα είχαν 39% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από όλες τις αιτίες σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν μια χαμηλή σε λίπος δίαιτα, με εκείνους που είχαν πρόσθετα ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους να σημειώνουν μια μείωση της τάξης του 45%.
Αναγνωρίζοντας τα ποικίλα οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών στην υγεία μια πρακτική λύση μια την ενσωμάτωση αυτών στην καθημερινή διατροφή μας είναι η αντικατάσταση μιας από τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών με μια μερίδα ξηρών καρπών.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr