Δυστυχώς, ποικίλες μελέτες παρατήρησης υποστηρίζουν ότι το παραδοσιακό διατροφικό μοντέλο, που επικρατούσε κατά μήκος της Μεσογείου, έχει αρχίσει να υποχωρεί στις χώρες αυτής και ένα πιο δυτικοποιημένο διατροφικό πρότυπο φαίνεται να κάνει αισθητή την παρουσία του, παρατήρηση που κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Αυτή η αλλαγή έχει κυρίως αποδοθεί στην ταχεία αστικοποίηση, στην οικονομική ανάπτυξη και σε άλλους συσχετιζόμενους παράγοντες.
Δεδομένα από τη μελέτη ‘Messara’, που πραγματοποιήθηκε σε κατοίκους αγροτικών περιοχών της Κρήτης, έδειξαν ότι ο βαθμός προσκόλλησης στο παραδοσιακό Μεσογειακό πρότυπο σε αυτές τις απομονωμένες περιοχές ήταν μέτριος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, οι άνδρες αγρότες βρέθηκαν να έχουν 30% υψηλότερο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), 16% υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης καθώς και όχι τόσο ευνοϊκές διαιτητικές καταναλώσεις συγκρινόμενοι με τους προκατόχους τους, 45 χρόνια νωρίτερα στη Μελέτη των 7 χωρών.
Η εξασθένιση των επιπέδων προσκόλλησης στο Μεσογειακό μοντέλο φαίνεται να θέτει τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών της Κρήτης σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές.
Δεδομένα από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις Βαλεαρίδες νήσους δηλώνουν ότι οι ηλικιωμένοι διατηρούν το παραδοσιακό Βαλέριο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής αποτελεσματικότερα σε σύγκριση με τις νέες γενιές. Η Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά στις νέες γενιές και μάλιστα τα άτομα που ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 26-45 χρονών φαίνεται να βρίσκονταν σε υψηλότερο κίνδυνο να προσλαμβάνουν μικρότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών από τη διατροφή, σε σχέση με τα άτομα που ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 46-65 χρονών.
Επίσης, δεδομένα από μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σαρδηνία και τη Μάλτα έδειξαν ότι η Σαρδόνια παραλλαγή της Μεσογειακή διατροφής εξελίσσεται υπό την επίδραση του μοντερνισμού και της αστικοποίησης αλλά δεν εξαφανίζεται, σε αντίθεση με τη Μάλτα όπου οι επιδράσεις της δύσης επέφεραν μια πιο ταχεία αλλαγή στη τοπική διατροφική ταυτότητα, η οποία δεν είναι πλέον Μεσογειακή. Φαίνεται λοιπόν η παρούσα γενιά να διαμορφώνει ένα φτωχότερο επίπεδο υγείας σε σχέση με την προηγούμενη, γεγονός εντυπωσιακό.
Η αξία του Μεσογειακού Προτύπου Διατροφής στην υγεία και στη μακροβιότητα των κατοίκων της Μεσογείου είναι αναμφισβήτητη και πλήρως τεκμηριωμένη.
Αναλογιζόμενοι λοιπόν τα οφέλη της, αλλά και τους κινδύνους που θέτει η υιοθέτηση των διατροφικών προτιμήσεων των Αμερικάνων, ας ακολουθήσουμε τα διατροφικά μονοπάτια που τόσο επιτυχημένα χάραξαν οι πρόγονοί μας…
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr