H επάρκεια της διατροφής των παιδιών σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι βασικός παράγοντας για την επίτευξη βέλτιστης ανάπτυξης και τη διατήρηση της υγείας τους.
Έτσι, είναι σημαντικό τα παιδιά να καταναλώνουν μια ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες, ώστε να εξασφαλίζεται ικανοποιητική πρόσληψη όλων των πολύτιμων μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών.
Σε αυτή την προσπάθεια βέβαια, μπορούν πολλές φορές να βοηθήσουν και κάποιοι «έξυπνοι» συνδυασμοί τροφίμων, μέσω των οποίων είναι δυνατό να ενισχυθεί σημαντικά η θρεπτική αξία του γεύματος.
Παρακάτω θα δείτε δύο από αυτούς:
Όσπρια & προϊόντα δημητριακών: Τα όσπρια και τα προϊόντα δημητριακών αποτελούν πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης. Ωστόσο, οι πρωτεΐνες που περιέχονται μεμονωμένα σε όσπρια και δημητριακά περιέχουν μερικά μόνο από τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, γεγονός που τις καθιστά θρεπτικά «υποδεέστερες», συγκριτικά με τις πρωτεΐνες των προϊόντων ζωικής προέλευσης. Εάν όμως συνδυάσουμε τα όσπρια με προϊόντα δημητριακών, όπως ρύζι, ψωμί ή ζυμαρικά, τότε τα αμινοξέα των δύο τροφίμων «αλληλοσυμπληρώνονται» παρέχοντας ουσιαστικά πρωτεΐνη εφάμιλλη του κρέατος.
Φυτικές πηγές σιδήρου & βιταμίνη C: Ο σίδηρος που προέρχεται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, και προϊόντα ολικής άλεσης, έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, γεγονός που σημαίνει ότι απορροφάται από τον οργανισμό σε πολύ μικρότερο βαθμό συγκριτικά με το σίδηρο από ζωικές πηγές. Παρ’ όλα αυτά, η απορρόφησή του μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά από την ταυτόχρονη κατανάλωση βιταμίνης C.
Έτσι, συνοδεύοντας τις φυτικές πηγές σιδήρου με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι πιπεριές και η ντομάτα μπορούμε να πετύχουμε υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης.