Οι β – γλυκάνες αποτελούν το νέο trend στο χώρο της διατροφής και της υγείας και όχι άδικα.
Πρόκειται για φυσικά συστατικά, μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών, που βρίσκονται στα τρόφιμα, με κυριότερες πηγές της το κριθάρι και τη βρώμη. Άλλες πηγές β-γλυκανών περιλαμβάνουν ορισμένα θαλάσσια φύκη και μερικά είδη μανιταριών, ενώ περιέχονται και σε άλλα δημητριακά, όπως το σιτάρι και ο αραβόσιτος, αν και σε πολύ μικρότερες ποσότητες.
Τα τελευταία χρόνια, οι β-γλυκάνες παρουσιάζουν αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον, εξαιτίας των πολλαπλών ευεργετικών ιδιοτήτων που φαίνεται να έχουν. Επιστημονικά στοιχεία τις έχουν συσχετίσει με την καλή λειτουργία του εντέρου, τη ρύθμιση της όρεξης και δυνητικά στην προσπάθεια για απώλειας βάρους, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.
Ωστόσο, ένα ερευνητικό πεδίο που την τελευταία δεκαετία τυγχάνει μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος είναι αυτό της συσχέτισης με την καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Η κατανάλωση β-γλυκανών, κυρίως από βρώμη και κριθάρι, φαίνεται ότι ασκεί σημαντικότατη καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), βασιζόμενη στη διεθνή βιβλιογραφία η οποία δείχνει πως η κατανάλωση 3 γραμμαρίων β-γλυκανών ανά ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης κατά περίπου 5-8%, έχει εγκρίνει αντίστοιχους ισχυρισμούς υγείας για τα τρόφιμα.
Μια σημαντική πηγή β-γλυκανών είναι οι φρυγανιές με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη βρώμης. Οι φρυγανιές αποτελούν μια καθημερινή συνήθεια για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Ως συστατικό ενός υγιεινού και ισορροπημένου πρωινού, ως συνοδευτικό στο κυρίως γεύμα ή το βραδινό, μπορούν να αποτελέσουν ένα φυσικό σύμμαχο, ώστε με εύκολο, γευστικό και ευχάριστο τρόπο να μειώσουμε τη χοληστερόλη μας και να θωρακίσουμε την καρδιά και τα αγγεία μας. Κάθε μερίδα έξι φρυγανιών με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη, παρέχει 1g β-γλυκάνης και μας βοηθάει να μειώσουμε τη χοληστερόλη μας.
Από το Χάρη Γεωργακάκη
Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc
Αντιπρόεδρο Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής