Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMC Public Health δείχνει πως ο ύπνος για λιγότερο από 6 ώρες αλλά και περισσότερο από 10 ώρες ανά ημέρα, συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και των επιμέρους διαταραχών του.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 133.608 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40-69 ετών. Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι άνδρες που δήλωσαν ότι κοιμούνται για λιγότερο από 6 ώρες ήταν πιο πιθανό να έχουν μεταβολικό σύνδρομο και υψηλότερες τιμές περιφέρειας μέσης, συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνταν για 6-7 ώρες ανά ημέρα. Αντίστοιχα, η περιφέρεια μέσης ήταν πιθανότερο να είναι αυξημένη μεταξύ των γυναικών που κοιμούνταν λιγότερο από 6 ώρες.
Από την άλλη, ο ύπνος για περισσότερες από 10 ώρες βρέθηκε να συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και στα δύο φύλα, υπερτριγλυκεριδαιμίας στους άνδρες και αυξημένης περιφέρειας μέσης, υπερτριγλυκεριδαιμίας, υπεργλυκαιμίας και χαμηλών επιπέδων HDL («καλής») χοληστερόλης στις γυναίκες.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι βιολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν τη διάρκεια ύπνου με το μεταβολικό σύνδρομο δεν έχουν ξεκαθαριστεί, αν και έχει προταθεί ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων ορισμένων ορμονών που συνδέονται με την όρεξη και την ενεργειακή δαπάνη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της περιφέρειας μέσης και εμφάνισης υπέρβαρου ή παχυσαρκίας.
Τέλος, τονίζουν ότι ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, ενώ οι πληροφορίες για τη διάρκεια ύπνου ήταν αυτό-δηλούμενες, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr