Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, δείχνει ότι η αύξηση του σωματικού λίπους επηρεάζει αρνητικά διάφορους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, ακόμη και σε νέους ενήλικες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν υπάρχει κάποιο όριο, κάτω από το οποίο η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος να μην επηρεάζει αρνητικά το μεταβολικό προφίλ του ατόμου.
Το υπερβάλλον σωματικό λίπος αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκριτικά με άτομα χαμηλού σωματικού βάρους, όσοι έχουν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 12.664 εφήβους και ενήλικες νεαρής ηλικίας, που κατά πλειοψηφία δεν εμφάνιζαν παχυσαρκία. Συνολικά, βρέθηκε ότι το υπερβάλλον σωματικό λίπος επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης του αίματος, αλλά σχετίζεται και με ένα σύνολο περαιτέρω μεταβολικών διαταραχών.
Παράλληλα, μελετήθηκε η σχέση μεταξύ της μεταβολής του δείκτη μάζας σώματος σε διάστημα 6 ετών και των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, σε περίπου 1.500 ενήλικες νεαρής ηλικίας, από όπου φάνηκε πως το μεταβολικό προφίλ των ατόμων συνδέεται στενά με τη μακροχρόνια μεταβολή του σωματικού βάρους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρούσα μελέτη τονίζει ότι η αύξηση του σωματικού βάρους σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στο μεταβολικό προφίλ νέων ενηλίκων, ακόμη και όταν αυτοί βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων του δείκτη μάζας σώματος. Από την άλλη, ακόμη και μέτρια απώλεια βάρους φαίνεται ότι σχετίζεται πολλαπλά οφέλη για το μεταβολικό προφίλ των ατόμων.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr