Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Sleep, φαίνεται ότι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που πηγαίνουν αργά για ύπνο τις καθημερινές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος, συγκριτικά με όσους κοιμούνται νωρίτερα.
Για τους σκοπούς της μελέτης, Αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 3.300 εφήβους και νεαρούς ενήλικες, τα οποία συλλέχθηκαν κατά το διάστημα 1994-2009. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι εθελοντές κατέγραψαν τη συνήθη ώρα ύπνου, ξεχωριστά για τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα, σε τρεις χρονικές περιόδους: κατά την έναρξη της εφηβείας, κατά τη διάρκεια των σπουδών και κατά τα πρώτα χρόνια μετά την αποφοίτηση. Παράλληλα, οι ερευνητές υπολόγιζαν το δείκτη μάζας σώματος των συμμετεχόντων στις ίδιες χρονικές περιόδους.
Συνολικά, παρατηρήθηκε πως όσο αργότερα πήγαιναν για ύπνο οι εθελοντές, τόσο περισσότερο βάρος ήταν πιθανό να πάρουν σε διάστημα 5ετίας. Ειδικότερα, κάθε «χαμένη» ώρα ύπνου φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος κατά 2,1 μονάδες. Από την άλλη, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τα παρατηρούμενα αποτελέσματα δε μεταβλήθηκαν όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, το χρόνο τηλεθέασης και τη συνολική διάρκεια ύπνου των εθελοντών.
Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι όχι μόνο η συνολική διάρκεια ύπνου, αλλά και η ώρα που πηγαίνουν για ύπνο οι έφηβοι, ενδεχομένως να σχετίζεται με τη διαχείριση του σωματικού βάρους. Κλείνοντας, σχολιάζει πως φαίνεται ότι οι έφηβοι που κοιμούνται νωρίτερα είναι πιθανό να διατηρούν ένα πιο υγιές σωματικό βάρος καθώς προχωρούν προς την ενηλικίωση.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr