Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetologia, τονίζει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 23 προηγούμενες μελέτες, οι οποίες είχαν εξετάσει τη σχέση που συνδέει την άσκηση με την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν συνολικά περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια ενήλικες από τις ΗΠΑ, την Ασία, την Αυστραλία και την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων παρουσιάστηκαν 82.319 περιστατικά σακχαρώδη διαβήτη σε διάστημα 3 έως 23 ετών παρακολούθησης.
Από τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης, φάνηκε ότι οι ενήλικες που αφιέρωναν 150 λεπτά ανά εβδομάδα σε μέτριας έντασης άσκηση, όπως ορίζουν οι διεθνείς συστάσεις ως ελάχιστο, είχαν 26% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με όσους ήταν λιγότερο σωματικά δραστήριοι. Επιπλέον, το όφελος βρέθηκε να αυξάνεται κατά πολύ για όσους αφιέρωναν ακόμη περισσότερο χρόνο σε σωματική δραστηριότητα.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα οφέλη της άσκησης για την υγεία είναι εμφανή ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα που ορίζουν οι διεθνείς συστάσεις, ωστόσο φαίνεται πως όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει κανείς σε σωματική δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.
Κλείνοντας, η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας σχολιάζει πως δεν έχει ακόμη καθοριστεί το κατώτατο όριο άσκησης, κάτω από το οποίο δε φαίνεται να υπάρχουν οφέλη για την υγεία. Σε κάθε περίπτωση, η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα ευνοεί την κίνηση σαν κομμάτι της καθημερινότητας, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, γεγονός που αποτελεί επιτακτική ανάγκη αν αναλογιστεί κανείς τις διαστάσεις που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr