H σχέση του καφέ με την εγκεφαλική και νοητική λειτουργία είναι κάτι το οποίο διερευνάται επί πολλά έτη. Η καφεΐνη είναι άλλωστε μια ουσία με σημαντική ενεργοποιητική δράση, καθώς επιδρά σε συγκεκριμένα εγκεφαλικά σήματα και μονοπάτια.
Για την ακρίβεια ανεβάζει τα ποσοστά σημαντικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, των λεγόμενων, νευροδιαβιβαστών, που λειτουργούν ως φορείς εγκεφαλικών σημάτων.
Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίοι σχετίζονται με καλύτερη νοητική λειτουργία αλλά και διάθεση. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Mol Nutr Food Res, η οποία αποτέλεσε μια συστηματική ανασκόπηση παλαιοτέρων μελετών παρατήρησης και διερευνήθηκε η σχέση της κατανάλωσης ροφημάτων όπως ο καφές με τον κίνδυνο εμφάνιση κατάθλιψης. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι όσοι κατανάλωναν καφέ πιο συχνά, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν, η μελέτη αυτή καταδεικνύει μια προστατευτική επίδραση του καφέ απέναντι στον κίνδυνο της κατάθλιψης.
Διαφαίνεται λοιπόν μια σημαντική προστατευτική δράση του καφέ, η οποία έρχεται να επισημοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία 75 mg καφεΐνης συνδέονται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μια κούπα ζεστού στιγμιαίου καφέ που περιέχει 3 γραμμάρια καφέ θα μας δώσει 110 mg καφεΐνης, ενώ ένας frappé περίπου 300 ml με 4 γρ. καφέ θα δώσει 160 mg.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr