Από πολύ παλιά ο καφές αποτέλεσε ένα ρόφημα που συνδέθηκε άμεσα με την κοινωνικότητά μας.
Αναφορές από τη Μέση Ανατολή από το 16ο αιώνα τονίζουν ότι τα καφενεία (γνωστά τότε ως coffee houses) αποτελούσαν βασικά σημεία συνάντησης, όπου οι άνθρωποι συζητούσαν, άκουγαν μουσική, έπαιζαν σκάκι, έλεγαν τα νέα της ημέρας. Αποτελούσαν κυριολεχτικά κέντρα ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών, για αυτό και ονομάζονταν και «Σχολεία της Γνώσης».
Στην Ευρώπη το πρώτο «καφενείο» ανοίγει στη Βενετία το 1863. Από τότε συνεχίζουν σε πιο εξελιγμένες αλλά και παραδοσιακές μορφές να αποτελούν σημεία έκφρασης της κοινωνικότητάς μας.
Στην Ελλάδα φυσικά ο ελληνικός καφές αποτελεί το σημείο αναφοράς. Ταυτισμένος με την κουλτούρα του Έλληνα αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι και σήμερα το σήμα κατατεθέν στα καφενεία, αλλά και σε κάθε ελληνικό σπίτι. Τόσο για τους νέους όσο και για τους μεγαλύτερους είναι συνυφασμένος με την κοινωνικότητά τους.
Παράλληλα φαίνεται ότι σχετίζεται με καλύτερη γνωσιακή και νοητική λειτουργία ιδιαιτέρως σε άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς η καφεΐνη ενεργοποιεί την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ τα αντιοξειδωτικά που ο ελληνικός καφές περιέχει δρουν αντιγηραντικά, τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για την καρδιά και τα αγγεία.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr