Συνδυάστε γεύση με ένα υγιεινό γλύκισμα και στη νηστεία.
Υλικά
2 φλιτζάνια καστανή ζάχαρη
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
2 κ. σούπας κονιάκ
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
7 κ. σούπας κακάο
1 κ.γ. αλάτι
4 βανίλιες
3 κ.γ. baking powder
Για το γλάσο:
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
3 κ. σούπας κακάο
5 κ. γλυκού ελαιόλαδο
6 κ. σούπας νερό
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι, το baking powder, το κακάο, τις βανίλιες και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το κονιάκ και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια αναμιγνύετε τα υγρά με τα στερεά υλικά και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Βάζετε τη ζύμη σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να βυθίζετε ένα μαχαίρι και να βγαίνε καθαρό (περίπου 50 λεπτά). Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει. Στη συνέχεια αναποδογυρίζετε το κέικ και το τοποθετείτε σε ένα δίσκο. Αναμιγνύετε όλα τα υλικά για το γλάσο και περιχύνετε το κέικ.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr