Σίγουρα γνωρίζετε τη στενή σχέση που συνδέει τη βιταμίνη D με τη σκελετική υγεία.
Πράγματι, η βιταμίνη D αποτελεί το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό για τη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα και την ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών. Αυτό που ίσως είναι λιγότερο γνωστό είναι πως το εν λόγω θρεπτικό συστατικό, φαίνεται ότι ασκεί πολύπλευρη δράση στον οργανισμό, γεγονός που το έχει τοποθετήσει στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια.
Πέρα λοιπόν, από τον καταλυτικό ρόλο της βιταμίνης D στη φυσιολογική λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος, μελέτες δείχνουν πως η έλλειψή της συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ενός συνόλου ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, πολλές μορφές καρκίνου, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο διαβήτης κύησης, η υπέρταση και ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα.
Ταυτόχρονα δε με το «ξετύλιγμα του νήματος» που αφορά στο ρόλο της βιταμίνης D στην υγεία συνολικά, πληθαίνουν και τα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν πως τα ποσοστά ανεπάρκειας είναι υψηλά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μάλιστα, αυξημένα ποσοστά παρατηρούνται ακόμη και σε περιοχές με εκτεταμένη ηλιοφάνεια, όπως για παράδειγμα οι χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, όπου θα περίμενε κανείς πως ο κίνδυνος έλλειψης είναι σχετικά χαμηλός.
Το γεγονός αυτό πιθανότατα οφείλεται στο συνδυασμό πολλών παραγόντων, όπως η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και η αυξημένη χρήση αντηλιακών προϊόντων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου που δαπανάται σε κλειστούς χώρους. Επιπλέον, σημαντική φαίνεται να είναι και η συμβολή της παχυσαρκίας, καθώς έχει βρεθεί ότι τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλά σε παχύσαρκα άτομα, πιθανότατα γιατί μέρος της αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό με αποτέλεσμα να μειώνεται η βιοδιαθεσιμότητά της.
Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψιν το ευρύ φάσμα δράσεων της βιταμίνης D και τον πιθανό προστατευτικό ρόλο που φαίνεται ότι διαδραματίζει για την υγεία, είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται επαρκής διατροφική πρόσληψη από πηγές όπως τα λιπαρά ψάρια, το αυγό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, αλλά και ικανή σύνθεσή της μέσω της ηλικιακής έκθεσης.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr