Το τεστ για την προεκλαμψία Elecsys παρουσιάστηκε στο 20ό Παγκόσμιο Συνέδριο για Αμφιλεγόμενα Θέματα στη Μαιευτική, τη Γυναικολογία και την Υπογονιμότητα, που έγινε στο Παρίσι, στο πλαίσιο της μελέτης PROGNOSIS.
Η προεκλαμψία είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, που κρύβει κινδύνους για το έμβρυο και για τη μητέρα. Ορίζεται ως η παρουσία υπέρτασης σε συνδυασμό με αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών στα ούρα (πρωτεϊνουρία). Άλλα κλινικά συμπτώματα της προεκλαμψίας αποτελούν οι ισχυρές κεφαλαλγίες, το αιφνίδιο οίδημα του προσώπου, των χεριών και των ποδιών και ο πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα. Ωστόσο τόσο η υπέρταση όσο και η πρωτεϊνουρία αποδεικνύεται ότι αποτελούν δείκτες με περιορισμένη ικανότητα πρόβλεψης για την κλινική εκδήλωση της πάθησης και της πορείας της. Προεκλαμψία εκδηλώνεται περίπου σε 1 ανά 20 κυήσεις και αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική αιτία θανάτου της μητέρας. Η πάθηση μπορεί να απειλήσει τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου, ιδίως εάν διαγνωστεί αργά, ενώ στην οξεία της μορφή αποτελεί ένδειξη για άμεσο πρόωρο τοκετό. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν σε υγιείς γυναίκες, που γεννούν το πρώτο τους παιδί. Παθήσεις όπως η χρόνια υπέρταση, ο διαβήτης και οι νεφροπάθειες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης προεκλαμψίας.
Το εν λόγω τεστ, που παρασκεύασε η εταιρία Roche, επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να αποφεύγουν τις περιττές νοσηλείες, καθώς μπορεί να αποκλείσει αξιόπιστα το ενδεχόμενο προεκλαμψίας επί μία εβδομάδα και παράλληλα να συμβάλει στη βελτίωση της έκβασης της κύησης, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Δεδομένου, δε, ότι μπορεί να επιβεβαιώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης προεκλαμψίας, δίνει τη δυνατότητα να παρασχεθεί η κατάλληλη προγεννητική φροντίδα εγκαίρως.
Το Elecsys μετρά δύο πρωτεΐνες, την sFlt-1 (διαλυτή τυροσινοκινάση 1 τύπου fms) και τον PlGF (πλακουντιακός αυξητικός παράγοντας) στο μητρικό αίμα. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της εξέτασης, που υπολογίζεται από τον λόγο των δύο πρωτεϊνών, ο γυναικολόγος μπορεί να αποκλείσει ή να προβλέψει με αξιοπιστία την εμφάνιση της πάθησης βραχυπρόθεσμα και να εστιάσει με βεβαιότητα σε εκείνες τις γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr