Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για τον ιό Ζίκα

Αναθεωρημένες οδηγίες προς όσους προγραμματίζουν να ταξιδέψουν σε χώρες όπου υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων από ιό Ζίκα, εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)

Υπό την απειλή της ταχείας εξάπλωσης του ιού Ζίκα παγκοσμίως, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά στους ταξιδιώτες να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, όπου κι αν βρίσκονται, μέρα-νύχτα, σε υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους, σε αστικές ή μη περιοχές.

Ειδικά οι έγκυοι θα πρέπει, ει δυνατόν, να αναβάλουν το ταξίδι τους, ειδάλλως πρέπει να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια. Επειδή, δε, επιβεβαιώθηκε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με το σπέρμα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά στους ταξιδιώτες χρήση προφυλακτικού κατά τις σεξουαλικές επαφές. Επισημαίνει, επίσης, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως, σε περίπτωση που ένας άνδρας νοσήσει από πυρετό Ζίκα, ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σπέρμα του επί μερικές εβδομάδες μετά την ανάρρωση, επομένως απαιτείται προσοχή.

Προστασία πριν από και στη διάρκεια του ταξιδιού
Ειδικότερα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά γενικώς στους ταξιδιώτες:

* Να φορούν ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και επιπλέον σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.

* Να χρησιμοποιούν στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά σκευάσματα που περιέχουν δραστικές ουσίες εγκεκριμένες στην Ευρώπη όπως το DEET (N-diethyl-m-toluamide) κ.ά.

* Να χρησιμοποιούν εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσουν, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης τους.

* Να χρησιμοποιούν κουνουπιέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους, τα νήπια, τις εγκύους και τα άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή συνιστά συνεκτίμηση του κινδύνου νοσήσεως και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Στις εγκύους και στις γυναίκες, που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυοι, συνιστά αναβολή του ταξιδιού στις ενδημικές περιοχές, ειδάλλως να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Μετά την επιστροφή
Μετά την επιστροφή τους από περιοχή όπου ενδημεί ο Ζίκα:

* Οι ταξιδιώτες πρέπει να παρακολουθήσουν την υγεία τους για 21 ημέρες και αν εκδηλώσουν ύποπτα συμπτώματα (π.χ. πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα) να απευθυνθούν αμέσως σε έναν γιατρό, ενημερώνοντάς τον για το ταξίδι.

* Οι έγκυοι να ενημερώσουν τον μαιευτήρα τους

* Οι άνδρες ταξιδιώτες με έγκυο σύντροφο συνιστάται να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές ή να χρησιμοποιούν προφυλακτικό έως το τέλος της εγκυμοσύνης.

* Σε άντρες και γυναίκες ταξιδιώτες συνιστάται να χρησιμοποιούν προφυλακτικό ή να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές για τουλάχιστον 4 εβδομάδες έπειτα από την επιστροφή τους, διότι οι περισσότεροι πάσχοντες από πυρετό Ζίκα δεν εκδηλώνουν συμπτώματα.

* Οι σεξουαλικοί σύντροφοι των ταξιδιωτών (ανδρών ή γυναικών) που θα εκδηλώσουν πυρετό Ζίκα, πρέπει να ενημερωθούν για την πιθανότητα μετάδοσης μέσω σεξουαλικής επαφής ώστε να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr