Η εισαγωγή στερεών τροφών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό «κεφάλαιο» της βρεφικής διατροφής, που συνδέεται άρρηκτα με την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, τη διαμόρφωση των διατροφικών τους συνηθειών αλλά και τη μακροχρόνια διατήρηση της υγείας.
Ο ιδανικός χρόνος και η σειρά εισαγωγής των στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος αλλά και αντιπαραθέσεων, τα τελευταία χρόνια, ενώ συνεχώς προκύπτουν νέα δεδομένα.
Πολύ πρόσφατα, το Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη, ανασκοπώντας και συνοψίζοντας τις συστάσεις της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας. Σύμφωνα με τις εν λόγω οδηγίες, η εισαγωγή στερεών τροφών συνιστάται να γίνεται μετά τη συμπλήρωση των 6 μηνών ζωής, ενώ σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να γίνεται πριν τη συμπλήρωση του 4ου μήνα.
Όσον αφορά στη σειρά εισαγωγής, αναφέρεται πως δε υπάρχει καθορισμένη σειρά εισαγωγής των τροφίμων, αν και προτείνεται οι πρώτες τροφές του βρέφους -και ειδικότερα όσων θηλάζουν αποκλειστικά- να είναι επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Κατά τ’ άλλα, συστήνεται η εισαγωγή μικρής ποσότητας συνδυασμού τροφών με σταδιακή αύξηση της ποικιλίας, ποσότητας και συχνότητας κατανάλωσης. Παράλληλα, η εισαγωγή των στερεών τροφών θα πρέπει να συνδυαστεί με την προσφορά νερού, το οποίο θα πρέπει να προέρχεται από ασφαλές δίκτυο ύδρευσης.
Από την άλλη, η καθυστέρηση της εισαγωγής πιθανών αλλεργιογόνων δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά και συνεπώς δεν προτείνεται, με εξαίρεση το μη τροποποιημένο, φρέσκο αγελαδινό γάλα, το οποίο δε θα πρέπει να χορηγείται στα βρέφη πριν τη συμπλήρωση του 1ου χρόνου ζωής. Αναφορικά με τη γλουτένη, οι νέες συστάσεις προτείνουν σταδιακή εισαγωγή της σε μικρές ποσότητες, παράλληλα με τα υπόλοιπα τρόφιμα.
Τέλος, ξεκαθαρίζεται πως η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τον 1ο χρόνο ζωής, καθώς και η κατανάλωση μελιού, χυμών φρούτων, φρουτοποτών, αναψυκτικών, τσαγιού και άλλων αφεψημάτων, ολόκληρων ξηρών καρπών και ολόκληρων στρογγυλών φρούτων.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr