Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition, φαίνεται να επιβεβαιώνει πως η προέλευση των πρωτεϊνών που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής, πιθανόν να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες 2.332 υγιών ανδρών ηλικίας 42-60 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για 19 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 432 περιστατικά ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη.
Συνολικά, η κατανάλωση φυτικής προέλευσης πρωτεΐνης φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ αντίθετα οι εθελοντές που κατανάλωναν δίαιτα πλούσια σε κρέας είχαν υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Ειδικότερα, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου στους άνδρες με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικής πρωτεΐνης βρέθηκε να είναι 35% χαμηλότερος.
Από την άλλη, η αυξημένη κατανάλωση κρέατος συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών ειδών κρέατος και των επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος, φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η παρατηρούμενη συσχέτιση πιθανόν οφείλεται σε άλλα συστατικά του κρέατος, καθώς η πρωτεΐνη του κρέατος δε φάνηκε να σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Τέλος, οι ερευνητές υπολόγισαν πως η αντικατάσταση περίπου 5 γραμμαρίων ζωικής προέλευσης πρωτεΐνης ανά ημέρα με πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά 18%.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr