Νέα σειρά συστηματικών ανασκοπήσεων και μετα-αναλύσεων, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet, δείχνει πως η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται με μικρότερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Από την άλλη, τα δεδομένα αναφορικά με την επίδραση του γλυκαιμικού φορτίου και του γλυκαιμικού δείκτη είναι λιγότερο ξεκάθαρα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 185 μελέτες παρατήρησης και 58 κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν υγιείς ενήλικες. Οι αναλύσεις επικεντρώθηκαν στη συχνότητα εμφάνισης και τη θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο, καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και στη συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως ο καρκίνος του μαστού, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του προστάτη.
Συνολικά, παρατηρήθηκε μείωση της συνολικής θνησιμότητας και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 15-30%, μεταξύ των ενηλίκων με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών. Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση πλούσιων σε φυτικές ίνες τροφίμων φάνηκε να συνδέεται με μείωση της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων, σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 16-24%.
Ειδικότερα, κάθε αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών κατά 8 γραμμάρια, συσχετίσθηκε με μείωση της θνησιμότητας και της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 5-27%. Ακόμη, η ημερήσια πρόσληψη 25-29 γραμμαρίων φυτικών ινών φάνηκε να είναι επαρκής, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι ακόμη υψηλότερη πρόσληψη μπορεί να προσφέρει επιπρόσθετα οφέλη. Τέλος, μετα-ανάλυση των κλινικών δοκιμών έδειξε πως η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και επίπεδα χοληστερόλης.
Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της παρούσας ανασκόπησης παρέχουν ισχυρά δεδομένα και προτείνουν οι διεθνείς συστάσεις να επικεντρωθούν στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και την αντικατάσταση των επεξεργασμένων προϊόντων δημητριακών με αντίστοιχα ολικής άλεσης, ως στρατηγική μείωσης της συχνότητας εμφάνισης χρόνιων παθήσεων και του κινδύνου θανάτου από αυτές.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr