Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA, δείχνει ότι τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στην εγκυμοσύνη, ακόμη κι αν δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να
διαγνωσθεί διαβήτης κύησης, συνδέονται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μετά από μια δεκαετία, καθώς και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 4.697 γυναίκες. Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελόντριες που είχαν ακόμη και ήπια αυξημένα επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια της κύησης, είχαν υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μετά από διάστημα 10 ετών. Ειδικότερα, το ποσοστό εμφάνισης της νόσου ήταν 11% στις γυναίκες που είχαν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στην εγκυμοσύνη, έναντι 2% σε όσες είχαν φυσιολογικές τιμές. Αντίστοιχα, το 42% των εθελοντριών με υπεργλυκαιμία στην εγκυμοσύνη εμφάνιζαν προδιαβήτη μετά από 10 χρόνια, έναντι του 18% εκείνων που δεν είχαν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης.
Επιπλέον, αναλύοντας δεδομένα από 4.832 παιδιά, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα παιδιά που προέρχονταν από μητέρες που είχαν αυξημένες τιμές γλυκόζης στην εγκυμοσύνη είχαν υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα παραπάνω ευρήματα επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών, που δείχνουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης.
Επιπλέον, τονίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπεργλυκαιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την υγεία των παιδιών, δείχνοντας πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη παρέμβαση για την πρόληψη του διαβήτη κύησης σε γυναίκες υψηλού κινδύνου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr