Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, η οποία έδειξε πως
η σειρά με την οποία καταναλώνονται τρόφιμα διαφορετικής σύστασης, επιδρά σημαντικά στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης παχύσαρκων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
Στη μελέτη συμμετείχαν 11 παχύσαρκοι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, από τους οποίους ζητήθηκε να καταναλώσουν το ίδιο γεύμα, δύο φορές, με χρονική απόσταση μίας εβδομάδας. Το γεύμα περιλάμβανε ψωμί, χυμό πορτοκαλιού, στήθος κοτόπουλου, σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα και σως χαμηλών λιπαρών και μπρόκολο στον ατμό με βούτυρο. Κατά την 1η επίσκεψη, οι εθελοντές κατανάλωσαν τα τρόφιμα του γεύματος με την εξής σειρά: πρώτα τις πηγές υδατανθράκων (δηλαδή το ψωμί και το χυμό) και μετά από 15 λεπτά τα υπόλοιπα. Αντίθετα, στη 2η επίσκεψη κατανάλωσαν πρώτα τα λαχανικά και τις πηγές πρωτεΐνης και λίπους και στη συνέχεια τα τρόφιμα που αποτελούσαν πηγές υδατανθράκων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η μεταγευματική απόκριση γλυκόζης στα 30, 60 και 120 λεπτά μετά την κατανάλωση του γεύματος, βρέθηκε να είναι χαμηλότερη κατά 29%, 37% και 17% αντίστοιχα, όταν ακολουθήθηκε η δεύτερη σειρά κατανάλωσης των τροφίμων, δηλαδή όταν οι εθελοντές ξεκίνησαν το γεύμα τους με τις πηγές πρωτεΐνης και τα λαχανικά. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και για τα επίπεδα ινσουλίνης.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, αν και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των ευρημάτων, ωστόσο φαίνεται πως οι διαβητικοί ασθενείς θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης μέσα στην ημέρα, καθώς και την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης, αλλάζοντας απλά τη σειρά κατανάλωσης των τροφίμων διαφορετικής σύστασης. Κλείνοντας, σχολιάζει χαρακτηριστικά πως οι οδηγίες προς τους ασθενείς θα μπορούσαν αντί του «Μην καταναλώσεις αυτό το τρόφιμο», να αναφέρουν «Κατανάλωσε αυτό το τρόφιμο πριν από εκείνο».
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr