Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association, φαίνεται πως η μακροχρόνια αύξηση του σωματικού βάρους συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και επιπλοκών τους.
Για τους σκοπούς της μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, χρησιμοποίησαν δεδομένα από 92.837 γυναίκες και 25.303 άνδρες, αξιολογώντας την πορεία του σωματικού βάρους από την ενηλικίωση μέχρι τα 55 έτη και εξετάζοντας κατά πόσο αυτή συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στην υγεία.
Η μέση αύξηση του βάρους βρέθηκε να είναι 12,6 κιλά για τις γυναίκες σε διάστημα 37 ετών και 9,7 κιλά για τους άνδρες σε διάστημα 34 ετών. Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι ενήλικες που διατήρησαν σταθερό σωματικό βάρος, με διακυμάνσεις που δεν ξεπερνούσαν τα 2,3 κιλά μέχρι την ηλικία των 55 ετών, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, συγκριτικά με όσους πήραν περισσότερα κιλά.
Ειδικότερα, η μακροχρόνια αύξηση του βάρους ακόμη και κατά 5 κιλά, φάνηκε να σχετίζεται με 30% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, 14% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης και 8% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν τη σημασία της υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών διατροφής και άσκησης με στόχο τη διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους και μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας στην προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τις αρνητικές συνέπειες της αύξησης του σωματικού βάρους.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr