Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics, έδειξε ότι τα παιδιά που θήλασαν για διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 6 μηνών διέτρεχαν
χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας, συγκριτικά με εκείνα που θήλασαν για λιγότερο από 6 μήνες ή καθόλου.
Η λευχαιμία αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου κατά την παιδική ηλικία, καταλαμβάνοντας περίπου το 30% των περιστατικών παιδικών καρκίνων. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά σχετικά με την αιτιολογία εμφάνισής της.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση 18 μελετών και βρήκαν πως ο κίνδυνος εμφάνισης λευχαιμίας ήταν κατά 19% χαμηλότερος σε παιδιά που είχαν θηλάσει για 6 ή περισσότερους μήνες, σε σχέση με εκείνα που είχαν θηλάσει για μικρότερο διάστημα. Επιπλέον, ξεχωριστή ανάλυση 15 μελετών έδειξε ότι ο θηλασμός, ανεξαρτήτως διάρκειας, συνδέεται με 11% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με την απουσία θηλασμού.
Σύμφωνα με όσα πιθανολογούν οι ερευνητές, τα παρατηρούμενα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγηθούν μέσω διαφόρων μηχανισμών, όπως είναι για παράδειγμα η επίδραση που έχουν τα συστατικά του μητρικού γάλακτος στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr