Είναι γνωστό ότι ο θηλασμός αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο σίτισης ενός βρέφος, παρέχοντας τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την υγεία του.
Επιπλέον, ο θηλασμός έχει συνδεθεί από πλήθος μελετών με ποικίλα οφέλη για την υγεία του βρέφους και της μητέρας, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τη σημασία του.
Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού, περιλαμβάνεται και η διευκόλυνση της απώλειας βάρους για τη μητέρα. Πράγματι, ο μητρικός θηλασμός, και ειδικότερα ο αποκλειστικός, μπορεί να συμβάλλει στην ταχύτερη επιστροφή της μητέρας στο βάρος πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης, κάτι που εξαρτάται βέβαια και από τις συνήθειες διατροφής και άσκησης της μητέρας, το σύνολο του βάρους που πήρε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τη συχνότητα του θηλασμού.
Σε γενικές γραμμές, ο αποκλειστικός θηλασμός αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις της μητέρας κατά περίπου 500 θερμίδες ανά ημέρα. Αυτές οι επιπλέον θερμίδες, θα πρέπει να προέρχονται κατά ένα μέρος από την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου, το οποίο θα εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τόσο η μητέρα, όσο και το βρέφος. Παράλληλα, για τις ανάγκες του θηλασμού κινητοποιείται και το επιπλέον σωματικό λίπος που είχε αποθηκευτεί γι’ αυτό το σκοπό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διευκολύνοντας έτσι την επίτευξη σταδιακής απώλειας βάρους.
Σε κάθε περίπτωση, οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να στοχεύουν σε αργή μείωση του σωματικού βάρους, με ρυθμό που δε θα υπερβαίνει το 0,5-1 κιλό ανά εβδομάδα. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η εφαρμογή διαιτών που περιλαμβάνουν αυστηρό θερμιδικό περιορισμό θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς η υπερβολική μείωση της ενεργειακής πρόσληψης μπορεί να ελαττώσει την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος ή να οδηγήσει σε οριστική διακοπή του θηλασμού.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr