Οι μπάμιες αποτελούν μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες αλλά και φυτικές ίνες.
Ο συνδυασμός τους με ένα κίτρινο τυρί μας δίνει ένα πλήρες γεύμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και λίγες θερμίδες.
Υλικά
1 κιλό μπάμιες
2 φλιτζάνια ντομάτα πολτοποιημένη
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι, πιπέρι
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά πολτοποιημένα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ανάμικτα τυριά τριμμένα (κίτρινο τυρί, ρεγγάτο και φέτα χαμηλών λιπαρών)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις μπάμιες και τις πλένουμε καλά. Τις στραγγίζουμε και μετά τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το χυμό λεμονιού. Τις αφήνουμε έτσι για 1 ώρα περίπου, φροντίζοντας ώστε να τις ανακατεύουμε τακτικά. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε από τα υγρά που έχουν βγάλει στο μπολ και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Τις περιχύνουμε με τον πολτό της ντομάτας και με το κρεμμύδι και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα φροντίζοντας να το ανακατέψουμε 1-2 φορές για να μην καούν οι μπάμιες. Όταν οι μπάμιες έχουν ψηθεί και μαλακώσει αρκετά βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζουμε με τα τυριά χωρίς να ανακατέψουμε γιατί θα σπάσουμε τις μπάμιες. Ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς τα τυριά.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr