Μία νέα έρευνα που διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cornell, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που ψωνίζουν ενώ είναι πεινασμένοι έχουν την τάση να αγοράζουν τρόφιμα με περισσότερες θερμίδες σε σχέση με αυτούς που έχουν φάει κάτι πριν τα ψώνια και δεν έχουν το αίσθημα της πείνας.
Η μελέτη έγινε σε 62 ανθρώπους από τους οποίους οι μισοί πήγαν για ψώνια μετά από 5 ώρες νηστεία, ενώ οι άλλοι μισοί έφαγαν ένα χορταστικό γεύμα και ύστερα πήγαν να ψωνίσουν. Και στις δύο ομάδες καταγράφηκαν αναλυτικά τα τρόφιμα που αγόρασαν. Επίσης σε άλλα 82 άτομα καταγράφηκαν οι αγοραστικές τάσεις σε διάφορες ώρες της ημέρας, ειδικά σε εκείνες στις οποίες υπήρχε αυξημένη πιθανότητα να είναι πεινασμένοι, όπως είναι το απόγευμα, πριν το βραδινό γεύμα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές που ήταν πεινασμένοι όταν ψώνιζαν, είχαν την τάση να αγοράζουν τρόφιμα που έχουν περισσότερες θερμίδες. Επίσης φάνηκε ότι οι άνθρωποι που ψώνιζαν ώρες που συνήθως κάποιος αισθάνεται πείνα (π.χ. γύρω στις 7.00 το απόγευμα, λίγο πριν το βραδινό) προτιμούσαν τρόφιμα υψηλά σε θερμίδες, ενώ οι ίδιοι άνθρωποι σε άλλες ώρες της ημέρας όπως για παράδειγμα μετά το μεσημεριανό γεύμα αγόραζαν τρόφιμα με χαμηλότερες θερμίδες και πιο θρεπτικά.
Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ακόμη και μικρής διάρκειας αποχή από το φαγητό που μπορεί να οδηγήσει σε ήπιο αίσθημα πείνας μπορεί να οδηγήσει σε μη υγιεινές επιλογές τροφίμων με άμεσο αντίκτυπο στην υγεία. Σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, το φαινόμενο είναι απλό.
Αν πάμε στο super market νιώθοντας πείνα και χωρίς λίστα αγορών, τότε δεν θα πάμε να ψάξουμε για μαρούλι, αλλά για κάτι πολύ πιο γευστικό και πολύ χορταστικό, όπως για παράδειγμα ένα ντόνατ.
Από τη μελέτη αυτή λοιπόν φαίνεται ότι η κατανάλωση ενός μικρού γευματιδίου πριν την επίσκεψη στο super market και η ύπαρξη λίστας για τις αγορές μπορεί να μας αποτρέψει από μη υγιεινές επιλογές τροφίμων.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr