Η επιλεκτικότητα των παιδιών στο φαγητό αποτελεί μια κατάσταση που «ταλαιπωρεί» πολλούς γονείς.
Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που η ανησυχία των γονέων για τη θρεπτική επάρκεια του διαιτολογίου του παιδιού τους, οδηγεί σε μια μόνιμη ενασχόλησή τους με το εν λόγω ζήτημα. Το αποτέλεσμα είναι, πολλές φορές, τα γεύματα να μετατρέπονται σε …πεδίο μάχης, με το επίκεντρο να βρίσκεται στο κατά πόσο το παιδί θα καταναλώσει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο και με την προσοχή όλων των μελών της οικογένειας να είναι στραμμένη προς εκείνο…
Ωστόσο, τέτοιου είδους πρακτικές δε φαίνεται να βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντίθετα, μπορεί βραχυπρόθεσμα να επιτευχθεί ο στόχος και το παιδί να καταναλώσει το συγκεκριμένο τρόφιμο, αλλά μελλοντικά είναι πολύ πιθανό να το αποκλείσει από το διαιτολόγιό του. Από την άλλη, η απόπειρα «δωροδοκίας» του παιδιού με κάποιο αγαπημένο –και συχνά «ανθυγιεινό»- τρόφιμο, προκειμένου να καταναλώσει κάποιο άλλο, δεν αποτελεί καλή ιδέα, καθώς προωθεί λανθασμένες διατροφικές συμπεριφορές.
Επομένως, φροντίστε ώστε να μην περιστρέφεται κάθε γεύμα γύρω από το αν και τι θα φάει το παιδί, ενώ εάν δεν καταναλώνει κάποιο τρόφιμο αποφύγετε να το κάνετε θέμα. Αντ’ αυτού, φροντίστε να προσφέρετε το τρόφιμο επανειλημμένα, δείχνοντας υπομονή, αφού μπορεί να χρειαστούν 10 με 15 –ή και περισσότερες- συνεχόμενες μέρες έκθεσης του παιδιού σε αυτό, ώστε να γίνει τελικά αποδεκτό. Ακόμη, δοκιμάστε να συνδυάσετε το τρόφιμο-στόχο με άλλα οικεία τρόφιμα που αρέσουν στο παιδί και μην ξεχνάτε να το καταναλώνετε κι εσείς μπροστά του, προκειμένου να δώσετε το καλό παράδειγμα.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr