Υλικά
1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού Χωριό Ελαιόλαδο Ποικιλία Κορωνέικη
750 γραμμάρια αλεύρι άσπρο μαλακό
½ κιλό αλεύρι σιταρένιο
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι από κριθάρι
30 γραμμάρια μαγιά νωπή (από το φούρνο)
1 κουταλάκι του γλυκού σουρωτή κύμινο
3 κομματάκια μαστίχα κοπανισμένη
1 κουταλάκι του γλυκού σουρωτή αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό λιώνουμε τη μαγιά και προσθέτουμε λίγο από το άσπρο αλεύρι, τόσο ώστε να φτιάξουμε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος ώστε να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ρίχνουμε στο ζυμάρι τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το λάδι, το αλάτι και λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά και ρίχνουμε εναλλάξ το κάθε αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής και μαλακή. Μαζεύουμε το ζυμάρι σε μπάλα, το βάζουμε σε μια λεκάνη και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος σκεπασμένο καλά με μια πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης (θα χρειαστούν 60-70 λεπτά περίπου). Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, το βάζουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και το ξαναζυμώνουμε για 4-5 λεπτά. Το χωρίζουμε σε 2 κομμάτια και πλάθουμε τις φραντζόλες. Λαδώνουμε ένα ταψί με ένα πινέλο και τοποθετούμε μέσα τις φραντζόλες. Προθερμαίνουμε το φούρνο για 5 λεπτά στους 100C και βάζουμε το ταψί με το ψωμί για 20-25 λεπτά για να ξαναφουσκώσει. Στη συνέχεια, βγάζουμε από μέσα το ψωμί, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180C και μόλις ο φούρνος είναι έτοιμος, ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 180C.
Πηγή : minervahorio.gr