Σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της, η οποία καλύπτει 366 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 2 εκατομμύρια γυναίκες σε 161 χώρες, πάνω από μία στις τέσσερις γυναίκες βιώνουν βία από τον σύντροφο τους πριν από την ηλικία των 50 ετών!
Η έρευνα διεξήχθη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Η σωματική και σεξουαλική βία από συζύγους, φίλους και άλλους συντρόφους, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη παγκοσμίως», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου McGill, Mathieu Maheu-Giroux, Ερευνητικός Πρόεδρος του Καναδά στο Population Health Modeling.
Σύμφωνα με το εύρημα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet , μία στις επτά γυναίκες (ή το 13 τοις εκατό) υπέστη βία από το σύντροφο της κατά το τελευταίο έτος της περιόδου μελέτης μεταξύ 2000 και 2018. Η ανάλυση διαπίστωσε επίσης υψηλά επίπεδα βίας κατά νεαρών γυναικών, εκτιμώντας ότι το 24% των ατόμων ηλικίας 15 έως 19 ετών βίωσαν ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Αν και οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί, η πραγματική κλίμακα της βίας είναι πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερη, λένε οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι οι μελέτες βασίστηκαν σε εμπειρίες που αναφέρθηκαν από τις ίδιες τις γυναίκες. Δεδομένης της στιγματισμένης φύσης του ζητήματος, οι γυναίκες μπορεί να διστάζουν να αναφέρουν τις εμπειρίες τους, εξηγούν.
Οι χώρες υψηλού εισοδήματος ανέφεραν χαμηλότερα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας
Οι ερευνητές βρήκαν περιφερειακές παραλλαγές, με τις χώρες υψηλού εισοδήματος να έχουν χαμηλότερο επιπολασμό τόσο της βίας. Ο επιπολασμός στη διάρκεια της ζωής μεταξύ των γυναικών ηλικίας 15 έως 49 ετών ήταν υψηλότερος στην Αφρική, τη Νότια Ασία και μέρη της Νότιας Αμερικής. Οι περιοχές με τη χαμηλότερη εκτιμώμενη ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών ήταν η Κεντρική Ασία και η Κεντρική Ευρώπη.
Το ποσοστό των γυναικών που υπέστησαν βία από στενό σύντροφο τον τελευταίο χρόνο ήταν περίπου 5 τοις εκατό για τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό. Σε περιοχές της Αφρικής, ο αριθμός αυτός ήταν από 15% έως 30%.
Ο Καναδάς μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας
«Ενώ ο Καναδάς είναι μεταξύ των κορυφαίων 30 χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά βίας, εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει 1 στις 25 γυναίκες», σημειώνει ο καθηγητής Maheu-Giroux. “Ορισμένες επαρχίες του Καναδά αναζητούν διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. Στο Κεμπέκ, για παράδειγμα, η κυβέρνηση ενέκρινε ένα πιλοτικό πρόγραμμα το 2021 για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για θύματα ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας”, προσθέτει.
Καλεί να ενισχυθεί η ανταπόκριση στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της “πανδημίας της βίας”
“Συνολικά, η έρευνά μας δείχνει ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ακόμη και σε ορισμένες χώρες υψηλού εισοδήματος ο επιπολασμός της βίας από τους συντρόφους είναι σχετικά υψηλός, γεγονός που απαιτεί επενδύσεις στην πρόληψη σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο», λέει ο Maheu-Giroux.
«Μόνο στο Κεμπέκ, γίναμε μάρτυρες ενός κύματος 17 γυναικοκτονιών οικείων συντρόφων το 2021 — η πιο ακραία συνέπεια της βίας μεταξύ οικείων συντρόφων και ο υψηλότερος αριθμός σε περισσότερο από μια δεκαετία», λέει.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρόβλημα είναι πιθανό να έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από την πανδημία COVID-19, εξηγούν οι ερευνητές. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στη βία από στενούς συντρόφους και να διασφαλιστεί ότι θα αντιμετωπιστεί στις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τον COVID-19, καταλήγουν.
Υλικά που παρέχονται από το Πανεπιστήμιο McGill .