Μή σκοτώνετε τις βιταμίνες σας

Οι διατροφικές μας συνήθειες και ο τρόπος που μαγειρεύουμε το φαγητό, επιδρούν στα θρεπτικά συστατικά των τροφών ή στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να μην απορροφάμε στο μέγιστο βαθμό τα θρεπτικά συστατικά.
Συνήθειες που καθημερινά ακολουθούμε μπορεί δηλαδή άθελα μας να μειώνουν την ποσότητα των βιταμινών που παίρνουμε μέσα από τη διατροφή μας. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Ολική αποφυγή του λίπους
Το λίπος είναι σημαντικό για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καθώς καθυστερεί τη διέλευση της τροφής από το στομάχι και το έντερο. Έτσι, επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά να εκτεθούν για μεγαλύτερο διάστημα στους μηχανισμούς πέψης και απορρόφησης και περιορίζει τις απώλειες από το γαστρεντερικό σωλήνα.

Τι να κάνετε; Θυμηθείτε ότι όλα τα λίπη δεν είναι ίδια. Αποφύγετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (κόκκινο κρέας, λιπαρά σνακ) και καταναλώστε ψάρι, που περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα και ελαιόλαδο. Τα «καλά» λιπαρά έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία και η κατανάλωσή τους με μέτρο είναι επιβεβλημένη.

Τρώτε γρήγορα
Αν τρώτε πολύ γρήγορα το φαγητό σας, ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε την απόλαυση του να μασάτε το φαγητό σας. Γιατί τροφές, όπως τα φρούτα και τα ωμά λαχανικά, έχουν γύρω από τα θρεπτικά τους μέρη μεμβράνες κυτταρίνης, που πρέπει να σπάσουν ώστε να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό. Επίσης, τα πεπτικά ένζυμα ενεργούν κυρίως στις επιφάνειες των σωματιδίων της τροφής, όσο περισσότερο μασάτε τόσο αυξάνεται η επιφάνεια που εκτίθεται σε αυτά και γίνεται πιο σωστά η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αν δεν μασάτε σωστά, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκληθούν διαταραχές του πεπτικού συστήματος (πχ καούρες, δυσπεψία), που δυσχεραίνουν την απορρόφηση των συστατικών.
Τι να κάνετε; Αρχίστε να μετράτε τις μπουκιές σας…

Καπνίζετε
Οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς σε διατροφικές ελλείψεις εξαιτίας της μειωμένης απορρόφησης των βιταμινών (πχ Β12) και του ασβεστίου από το έντερο. Επιπλέον, ο καπνός του τσιγάρου λόγω των οξειδωτικών ουσιών που περιέχει καταστρέφει την βιταμίνη C.
Τι να κάνετε; Αν καπνίζετε, φροντίστε τουλάχιστον να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

Ένα ποτηράκι ακόμα
Η αιθυλική αλκοόλη, το βασικό συστατικό των αλκοολούχων ποτών, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έντερο οδηγώντας σε δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, όπως λίπους και λιποδιαλυτών βιταμινών, υδατανθράκων και φυλλικού οξέος. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 3-4 ποτηράκια την ημέρα) εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά και αυξάνει την αποβολή του από τα ούρα.
Τι να κάνετε; Καταναλώστε μέτριες ποσότητες αλκοόλ, ώστε να επωφεληθείτε από τα αποδεδειγμένα οφέλη του.

Τι άλλο να προσέχετε
Η υπερβολική κατανάλωση ζωικού λίπους, αλατιού και πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει την ποσότητα ασβεστίου, που απορροφάει ο οργανισμός σας, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η κατανάλωση καφέ και τσαγιού μετά το φαγητό. Επιπλέον, τα καφεϊνούχα ροφήματα μειώνουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β1 και ελαττώνουν κατά 40-60% την απορρόφηση του σιδήρου.

Λάθη στο μαγείρεμα
Τα υλικά που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα περιέχουν θρεπτικές ουσίες σημαντικές για την υγεία μας. Ωστόσο, πολλές από αυτές καταστρέφονται από τις υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό καλύτερα να ξέρετε πότε να τα ρίχνετε στην κατσαρόλα.
Ελαιόλαδο: Προσθέστε το 5’ πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
Λεμόνι: Προσθέστε το αφού κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά.
Κρασί: Για να ωφελήσετε την καρδιά σας, ρίξτε το στο τέλος.
Αποξηραμένη ρίγανη: Προστίθεται προς το τέλος του μαγειρέματος.
Μαϊντανός:. Προστίθεται στο τέλος.

Τα προτιμάτε ωμά;
Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που όταν καταναλώνονται ωμά δεσμεύουν τις βιταμίνες τους και ο οργανισμός δεν τις απορροφάει. Αντίθετα, τις παίρνει πιο εύκολα όταν τα μαγειρεύουμε. Το μαγειρεμένο μπρόκολο έχει τη διπλάσια ποσότητα ασβεστίου απ’ ότι το ωμό, και τις τριπλάσιες φυτικές ίνες. Τα βρασμένα καρότα έχουν την τριπλάσια ποσότητα λουτεΐνης (αντιοξειδωτική ουσία) από τα ωμά και οι βραστές ντομάτες τη διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C και λυκοπενίου. Αν λοιπόν μέχρι τώρα προτιμούσατε τα καρότα και τις ντομάτες ωμές, καλύτερα να τα μαγειρεύετε πλέον.

Τα λάθη της κουζίνας
Ακόμα και οι καλύτερες μαγείρισσες κάνουν εν αγνοία τους λάθη που στερούν τον οργανισμό από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά:
• Για να βράσουν γρήγορα τα όσπρια, τα αφήνετε ώρες στη σόδα, η οποία όμως καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό τη βιταμίνη B1 που έχουν.
• Βάζετε το γάλα σε διάφανο ποτήρι και δεν το πίνετε αμέσως. Έτσι, το φως καταστρέφει τη βιταμίνη B2.
• Τηγανίζετε τα λαχανικά, τα οποία όταν υπερθερμαίνονται και έρχονται σε επαφή με οξυγόνο, χάνουν μέρος του φυλλικού οξέος. Γι’ αυτό προτιμήστε τη φριτέζα.
• Διατηρείτε τα φρέσκα τρόφιμα (πχ κομμένες πατάτες) μέσα στο νερό μέχρι να τα μαγειρέψετε και χάνουν τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες.
• Ψιλοκόβετε τα λαχανικά με αποτέλεσμα να εκτίθενται στον αέρα, να οξειδώνονται και να χάνουν τις βιταμίνες τους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr