Η μη-αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος, ευρύτερα γνωστή ως «λίπος στο συκώτι», χαρακτηρίζεται από αυξημένη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα του ήπατος, που δεν αποδίδεται στην υπερκατανάλωση αλκοόλ. Η σοβαρότητά της μπορεί να ποικίλει από εμφάνιση απλής στεάτωσης
-δηλαδή αυξημένης συσσώρευσης τριγλυκεριδίων στα ηπατοκύτταρα-, έως στεατοηπατίτιδας, η οποία συνοδεύεται από φλεγμονή και καταστροφή των ηπατοκυττάρων. Πρόκειται για μια κατάσταση που συνήθως συνυπάρχει με την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο ή άλλους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, ενώ αποτελεί τη συχνότερη μορφή χρόνιας ηπατικής νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται κυρίως σε αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενή, με τις συνήθειες διατροφής και άσκησης να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Παρακάτω θα βρείτε μερικές διατροφικές συμβουλές, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της νόσου:
– Εάν έχετε υπερβάλλον σωματικό βάρος επιδιώξτε σταδιακή απώλεια. Υιοθετήστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με ήπιο θερμιδικό περιορισμό, στοχεύοντας σε απώλεια της τάξης του 5-10% του αρχικού σωματικού βάρους. Επιπλέον, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο ρυθμό απώλειας, ο οποίος θα πρέπει να κυμαίνεται στο 0,5-1 κιλό ανά εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως η απότομη απώλεια βάρους μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά.
– Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων, αντικαθιστώντας τα με πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. Επιλέξτε γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά χαμηλά σε λιπαρά (cottage, ανθότυρο, άπαχη μυζήθρα, κατίκι Δομοκού, φέτα χαμηλή σε λιπαρά) και κρέατα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Επιπλέον, αποφύγετε την κατανάλωση έτοιμων προϊόντων αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής (σφολιάτες, κρουασάν, τσουρέκια, ντόνατς, μπισκότα) και προτιμήστε το ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο φαγητό αντί για βούτυρο, μαργαρίνες ή μίγματα φυτικών ελαίων (φυτίνη). Τέλος, αποφύγετε το τηγάνισμα και τσιγάρισμα των φαγητών κι επιλέξτε το βράσιμο και το ψήσιμο.
– Ενισχύστε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων, καταναλώνοντας ψάρια και θαλασσινά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
– Μειώστε την πρόσληψη απλών υδατανθράκων, περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης, μελιού, μαρμελάδων, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά (όπως γλυκά κουλουράκια, κρουασάν, κέικ, σοκολάτες, παγωτά) και ροφημάτων που είναι πλούσια σε ζάχαρη (αναψυκτικά, χυμοί φρούτων εμπορίου με προσθήκη ζάχαρης, νέκταρ, φρουτοποτά, milkshake).
– Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, προτιμώντας ολικής άλεσης δημητριακά και προϊόντα τους, έναντι των αντίστοιχων επεξεργασμένων.
– Αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
– Προσπαθήστε να αυξήσετε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Επιλέξτε ένα άθλημα ή μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και στοχεύστε σε συστηματική άσκηση μέτριας προς υψηλής έντασης για τουλάχιστον 30 λεπτά, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr