Υλικά
Για τη ζύμη:
1 Χωριό βούτυρο αγελάδας 250γρ.
1-3 αυγά
½ ποτήρι ζάχαρη
Αλεύρι όσο σηκώνει (περίπου 1 κιλό)
4 κ.γ. γεμάτα baking powder
3 φακελάκια βανίλια
Για τη γέμιση:
3-6 μέτρια μήλα
1 ποτήρι ζάχαρη
½ ποτηράκι κρασιού κονιάκ
½ ποτήρι νερό
2 κ.σ. γεμάτες Χωριό βούτυρο αγελάδος
1 κ.γ. κοφτή κανέλλα σκόνη
Εκτέλεση
Τρίβετε τα μήλα, τα βάζετε μέσα σε μια κατσαρόλα μαζί με όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν (μέτρια φωτιά). Λιώνετε ελαφρά το Χωριό βούτυρο αγελάδος με τα αυγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ανακατεύετε τις 4 κουτ. τσαγιού baking powder μέσα στο αλεύρι και το ρίχνετε λίγο –λίγο κοσκινισμένο στο μπολ με τα αυγά και την ζάχαρη. Αναμειγνύετε μέχρι να γίνει μια ζύμη μέτρια προς μαλακή. Τη χωρίζετε σε δύο μπάλες και τις ανοίγετε σε φύλλα. Ένα μεγαλύτερο για να στρωθεί στο κάτω μέρος του ταψιού και ένα μικρότερο για το πάνω. Αλείφετε ένα ταψί με λίγο βούτυρο, απλώνετε μέσα το μεγάλο φύλλο και το πιέζετε με την παλάμη για να καλύψει την βάση του ταψιού. Σηκώνετε τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν έτσι που να ανεβαίνουν και να καλύπτουν τα πλαϊνά του ταψιού. Ρίχνετε μέσα στο ταψί τη γέμιση με τα μήλα. Απλώνετε ένα λαδόχαρτο πάνω στο δεύτερο μικρότερο φύλλο και κόβετε ένα δίσκο στην διάμετρο του ταψιού. Καλύπτετε την μηλόπιτα με το δεύτερο φύλλο και γυρίζετε τις άκρες που περισσεύουν από το κάτω φύλλο και τις ενώνετε με το πάνω φύλλο και κλείνετε την μηλόπιτα. Αλείφετε την μηλόπιτα με αυγό και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 περίπου λεπτά στους 170ο -180ο C
Πηγή : minervahorio.gr