Με τον όρο μεταβολικό σύνδρομο περιγράφεται ο συνδυασμός διαφορετικών μεταβολικών διαταραχών, που συνδυαστικά αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως
ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα σχετιζόμενα με αυτά εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Στις εν λόγω διαταραχές περιλαμβάνονται η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, η αυξημένη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και η υπεργλυκαιμία.
Ειδικότερα, για να γίνει η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου θα πρέπει να συνυπάρχουν τρεις ή περισσότερες από τις παρακάτω διαταραχές:
– Τριγλυκερίδια 150 mg/dL ή υψηλότερα
– HDL («καλή») χοληστερόλη 40 mg/dL ή χαμηλότερη για τους άνδρες & 50 mg/dL ή χαμηλότερη για τις γυναίκες
– Αρτηριακή πίεση 130/85 mm/Hg ή υψηλότερη
– Γλυκόζης νηστείας (σάκχαρο) 100 mg/dL ή υψηλότερο
– Περιφέρεια μέσης άνω των 102 cm για τους άνδρες & άνω των 88 cm για τις γυναίκες
Όσον αφορά στα αίτια εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου, είναι γνωστό πως η παχυσαρκία -και ειδικότερα ή «κεντρικού τύπου» παχυσαρκία-, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και η σωματική αδράνεια αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του. Αντίστοιχα, η μείωση του σωματικού βάρους, ακόμη και κατά 5-10% μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών του.
Έτσι, η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου και η αύξηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, αποτελούν βασικές «στρατηγικές», όχι μόνο για την προσπάθεια ρύθμισης του σωματικού βάρους αλλά και για την πρόληψη και αντιμετώπιση των διαταραχών του μεταβολικού συνδρόμου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr