Σύμφωνα με νέα μελέτη, φαίνεται ότι τόσο η πρόσληψη όσο και η απώλεια βάρους, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, σχετίζεται με
αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων, αν και σε διαφορετικά σημεία. Τα παρατηρούμενα ευρήματα βρίσκονται σε αντίθεση με παλαιότερες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση του σωματικού βάρους θεωρούνταν πιθανός προστατευτικός παράγοντας εναντίον των καταγμάτων.
Γενικά, η επίδραση του βάρους στον κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος είναι περίπλοκη. Από τη μία, το χαμηλό σωματικό βάρος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, ενώ και η παχυσαρκία φαίνεται ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων σε ορισμένα σημεία. Από την άλλη, ο τρόπος με τον οποίο διαφοροποιείται ο κίνδυνος εμφάνισης καταγμάτων έπειτα από εκούσια ή ακούσια απώλεια βάρους, δεν είναι γνωστός.
Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πώς σχετίζεται η μεταβολή του βάρους με τον κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Το δείγμα της μελέτης περιλάμβανε περισσότερες από 120.000 υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τις οποίες οι ερευνητές παρακολούθησαν για 11 χρόνια, κατά μέσο όρο, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, την εθνικότητα, το δείκτη μάζας σώματος, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Παράλληλα, κάθε χρόνο οι ερευνητές πραγματοποιούσαν καταγραφή τυχόν καταγμάτων.
Συνολικά παρατηρήθηκε πως οι γυναίκες που μείωσαν το βάρος τους περισσότερο από 5%, είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος στο ισχίο, στα άνω άκρα ή στο κεντρικό τμήμα του σώματος κατά 65%, 9% και 30% αντίστοιχα, συγκριτικά με γυναίκες που διατήρησαν σταθερό το σωματικό τους βάρος. Επιπλέον, η αύξηση του σωματικού βάρους σχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος στα άνω και κάτω άκρα κατά 10% και 18% αντίστοιχα, ενώ δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου όσον αφορά στα κατάγματα στο κεντρικό τμήμα του σώματος.
Συγκρίνοντας την εκούσια με την ακούσια απώλεια βάρους, φάνηκε πως η ακούσια απώλεια σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη, ενώ στην περίπτωση της εκούσιας μείωσης του σωματικού βάρους, ο κίνδυνος βρέθηκε να είναι υψηλότερος για εμφάνιση καταγμάτων των κάτω άκρων και χαμηλότερος για κατάγματα στην περιοχή του ισχίου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρατηρούμενη αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καταγμάτων, μετά από εκούσια απώλεια βάρους, τονίζει πως είναι σημαντικό να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα προκειμένου να προλαμβάνεται η απώλεια οστικής μάζας κατά τη διάρκεια παρεμβάσεων μείωσης του σωματικού βάρους.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr