Δεν τους φτάνει η αρρώστια τους, αντιμετωπίζουν κι ένα σωρό άλλα προβλήματα στην καθημερινότητά τους.
Οι ογκολογικοί ασθενείς αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους, καθώς σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στο κλείσιμο των ραντεβού με τους γιατρούς, οι αποστάσεις είναι μεγάλες, οι μετακινήσεις δύσκολες…
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών, το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό και το 28% δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του. Αυτά τόνισε, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κυριάκος Σουλιώτης.
Τα φαρμακεία των νοσοκομείων «στερεύουν» και οι ασθενείς δίνουν πολλές φορές αγώνα δρόμου για να βρουν το φάρμακό τους σε κάποιο νοσοκομείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το 40% των ασθενών να λαμβάνει με καθυστέρηση τη θεραπεία του ή ακόμη και να χάνει δόση της θεραπείας, επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας του και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, ανέφερε ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Η αναμονή για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα δύο χρόνια, ενώ οι γιατροί εξετάζουν σε καθημερινή βάση 30 και 40 ασθενείς.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr