Μεσογειακό ριζότο με φασόλια μαυρομάτικα και καστανό ρύζι

Υλικά
300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας
2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/3 φλιτζανιού χυμό λεμόνι
¾ φλιτζανιού ρύζι κίτρινο
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα φασόλια σε νερό για 8-10 ώρες. Τα στραγγίζουμε, ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα νερό και αφήνουμε τα φασόλια να πάρουν 2-3 βράσεις. Τα στραγγίζουμε ξανά και προσθέτουμε χλιαρό νερό, τόσο ώστε ίσα να σκεπάζει τα φασόλια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι πολτοποιημένο και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο, το χυμό, τον πελτέ ντομάτας, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και αφήνουμε να βράσει για λίγη ώρα ακόμα μέχρι να τραβήξουν όλα τα υγρά. Χρειάζεται αρκετό ανακάτεμα όσο λιγοστεύουν τα υγρά για να μην κολλήσει. Δοκιμάζουμε κατά διαστήματα τα φασόλια και το ρύζι και ανάλογα μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμη, ώστε όταν τελειώσει το φαγητό να είναι και τα δύο επαρκώς ψημένα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Δεν γίνεται σπυρωτό, αλλά μοιάζει με χυλωμένο ριζότο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr