Υλικά (για 4 μερίδες)
1 κιλό καλαμαράκια σε ροδέλες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 φλιτζάνι τραχανά ξινό
1 φλιτζάνι τυρί φέτα θρυμματισμένη
1 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
5 κουτ. Σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι πολτό ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε με άφθονο νερό και τα αφήνουμε τα στην άκρη. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια σε ένα άλλο μπολ. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με 1 .σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα πλοκάμια. Αφήνουμε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη και πιπέρι. Βγάζουμε τα από τη φωτιά και αφού το μίγμα κρυώσει προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον τραχανά τον οποίο τον έχουμε προηγουμένως αφήσει να μουλιάσει σε 1 φλιτζ. νερό. Δεν τον στραγγίζουμε, αλλά τον προσθέτουμε όπως είναι με το υγρό. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τη φέτα και ανακατεύουμε απαλά. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια αφήνοντας 1 δάχτυλο περιθώριο στο άνοιγμα και κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα. Βάζουμε τα καλαμάρια στο ταψί τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο τον οποίο έχουμε αναμίξει με τον πολτό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220o C για περίπου 20’.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr