Υλικά
Για τη ζύμη
6 φλιτζάνια του τσαγιού Χωριό ελαιόλαδο Αειφόρο (ετοιμάζουμε και 1 για βοηθητικό)
χυμό από 6 πορτοκάλια
χυμό από 2 λεμόνια
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ
3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
3 κιλά αλεύρι νούμερο 2 (ετοιμάζουμε και 1 για βοηθητικό)
4 κουταλάκια του γλυκού baking powder
4 κουταλάκια του γλυκού σόδα
4 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Για το μέλωμα:
3 φλιτζάνια του τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη
1 φλιτζάνια του τσαγιού σουσάμι
4 κουτάλια του τσαγιού κανέλα
1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού άχνη ζάχαρη
1 ½ κιλά μέλι
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού νερό
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης, προσθέτοντας σιγα-σιγά τις σκόνες. Στην αρχή ζυμώνουμε με το μίξερ και στο τέλος με τα χέρια. Ζυμώνουμε πολύ καλά για περίπου 15 λεπτά, προσθέτοντας αν χρειαστεί αλεύρι ή λάδι από τις ποσότητες που έχουμε βάλει ως βοηθητικές (ανάλογα αν η ζύμη είναι χαλαρή ή σφικτή). Δεν πρέπει να είναι ούτε λαδωμένη ούτε στεγνή. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν καθώς την γυρίζουμε στη σκάφη , κρατιέται όλη μαζί. Παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος ενός καρυδιού και την πλάθουμε σε ωοειδές σχήμα. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα που φτιάχνουμε πάνω σε μια βαμβακερή πετσέτα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν – διπλασιαστούν για 20-30 λεπτά (σε ένα ζεστό) μέρος. Κατόπιν, τα τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.
Μέλωμα
Καθαρίζουμε και καβουρντίζουμε το σουσάμι. Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη το σουσάμι, την άχνη ζάχαρη, τα τριμμένα καρύδια και την κανέλα. Βράζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα μέρος από το μέλι, το νερό και την ζάχαρη και ρίχνουμε σε δόσεις τα μελομακάρονα, να βράσουν για τρία τουλάχιστον λεπτά (ένα στρώμα στην κατσαρόλα). Τα στραγγίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη όπου έχουμε μέρος από το μείγμα καρυδόψιχας/άχνης. Τα γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν/αλευρωθούν με το μείγμα. Τα τοποθετούμε στον δίσκο. Σταδιακά, όσο προχωρά το μέλωμα, προσθέτουμε νερό και μέλι στην κατσαρόλα που βράζουμε τα μελομακάρονα.
Πηγή : minervahorio.gr