Ο εμπλουτισμός τροφίμων (food fortification) είναι η προσθήκη μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, με κυριότερα το σίδηρο, το φυλικό οξύ, τη βιταμίνη D, βιταμίνες συμπλέγματος Β κ.α., σε ευρέως καταναλισκόμενα τρόφιμα με σκοπό την διατήρηση ή την βελτίωση της ποιότητας ζωής των καταναλωτών.
Πιο συγκεκριμένα, γίνεται προσθήκη κάποιων συστατικών σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που βρίσκονται στο πραγματικό τρόφιμο. Το τρόφιμο το οποίο φέρει το συστατικό ονομάζεται φορέας (vehicle), ενώ το προστιθέμενο συστατικό ονομάζεται fortificant.
Ο εμπλουτισμός των τροφίμων δεν είναι καινούργια τεχνική. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τις δεκαετίες του 1930-1940, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαϊκές χώρες επιδοκίμασαν τον εμπλουτισμό Εθνικών κύριων προϊόντων, όπως το αλεύρι σταριού. Μάλιστα, η τεχνική του εμπλουτισμού εδώ και μισό αιώνα είναι εθελοντική ή ρυθμίζεται με κανονισμούς ή και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι νομοθετημένη.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου η βιομηχανία είναι εκσυγχρονισμένη και αποδοτική και η εξάρτηση από τα κατεργασμένα τρόφιμα μεγάλη, ο εμπλουτισμός έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της διαιτητικής πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών στις χώρες του Δυτικού κόσμου με τη βοήθεια της στρατηγικής εμπλουτισμού τροφίμων.
Από την άλλη πλευρά, στις αναπτυσσόμενες χώρες, η τεχνική του εμπλουτισμού ολοένα και περισσότερο αναγνωρίζεται ως ένα αποτελεσματικό μακροπρόθεσμο μέσο για την βελτίωση της διατροφικής κατάστασης του πληθυσμού.
Τα πλεονεκτήματα του εμπλουτισμού είναι ότι δεν απαιτεί αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού, εφαρμόζεται τις περισσότερες φορές γρήγορα και μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το κόστος (cost-effective) μέσα για την αντιμετώπιση ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών. Παρόλη την έκταση που έχουν καταλάβει τα εμπλουτισμένα προϊόντα, εξακολουθούν να διεξάγονται έρευνες για να αποδειχθεί εάν είναι αποτελεσματικά και ασφαλή στις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες.
Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr