Τα θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία έχουν πολλαπλασιαστεί στην Ελλάδα της κρίσης και δυνητικά μας αφορούν όλους.
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, της Πολιτείας, των φορέων υγείας και των ασθενών, στο συνέδριο «Mental Health Conference: Political Imperatives and Economic Challenges in Times of Crisis». Το συνέδριο διοργάνωσε το Health Daily με τη συνεργασία του kontasou.com, υπό την αιγίδα του ΣΦΕΕ, με την ευγενική υποστήριξη της ΠΕΦ.
Τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ σχετικά με το φορτίο των ψυχικών νοσημάτων για τα συστήματα υγείας, τις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών – μελών του παρουσίασε η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ κα. Francesca Colombo. Όπως είπε, το 25% του πληθυσμού των χωρών της Ε.Ε παρουσιάζει κάποια ψυχική διαταραχή. Μάλιστα τα πρώτα δείγματα εμφανίζονται στην ηλικία των 15 χρόνων, λόγω εφηβικού στρες.
Η αύξηση των ψυχικών νοσημάτων έχει ένα κόστος της τάξεως του 4% του ΑΕΠ για τις οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ. Αρνητικά στοιχεία για την ψυχική υγεία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι ο κακός συντονισμός στο σύστημα υγείας, στα νοσοκομεία, στα κέντρα στέγασης και στις κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και κενά στην πληροφόρηση των καταγεγραμμένων περιστατικών.
Το θέμα των ψυχικών παθήσεων από την σκοπιά των ασθενών παρουσίασε ο πρόεδρος Ευρώπης της GAMIAN (Διεθνής Συμμαχία των Δικτύων Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών) κ. Pedro Montellano. Όπως τόνισε, υπάρχει ανάγκη επανασχεδιασμού των συστημάτων υγείας, καθώς υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι θα πρέπει να συντονιστούν όλοι μαζί, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα. Επίσης πρέπει να υπάρξει καλύτερη εκπαίδευση όλων όσων συμβάλλουν στην ενημέρωση του κόσμου, όπως είναι τα ΜΜΕ.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr