Το κόλιανδρο αποτελεί ένα ιδιαίτερο μυρωδικό της ελληνικής κουζίνας. Συνοδεύει συνήθως το ψάρι, αλλά το εξαιρετικό του άρωμα, το καθιστά εύκολο σε συνδυασμούς με πολλά τρόφιμα.
Αποτελεί, όπως όλα άλλωστε τα μυρωδικά, ένα εξαιρετικό τρόπο μέσω του οποίου μπορούμε να δώσουμε γεύση στο φαγητό μας, μειώνοντας την ποσότητα του αλατιού που χρησιμοποιούμε.
Πέρα όμως από τα στοιχεία της παράδοσης και τις γευστικές ιδιότητες που κουβαλάει το κόλιανδρο, φαίνεται ότι προσφέρει και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Μελέτες σε διαβητικά ποντίκια δείχνουν ότι η κατανάλωσή του μειώνει το σάκχαρο, τη χοληστερίνη και έχει αντιμικροβιακή δράση.
Πρόσφατα απομονώθηκε ένα συστατικό του η δοδεσενάλη, η οποία σύμφωνα με ερευνητές έχει ισχυρή φυσική αντιμικροβιακή δράση έναντι της σαλμονέλας, και μάλιστα η δράση αυτή φαίνεται ότι είναι ισχυρότερη και από γνωστά αντιβιοτικά φάρμακα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr