Το μαγνήσιο ανήκει στα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά και είναι το τέταρτο σε περιεκτικότητα μέταλλο στον ανθρώπινο οργανισμό, με το 50% περίπου να βρίσκεται στα οστά, το υπόλοιπο 50% στα όργανα και τους ιστούς και μόλις 1% στην κυκλοφορία του αίματος.
Πρόκειται για συστατικό που συμμετέχει σε περισσότερες από 300 μεταβολικές διεργασίες, όπως η σύνθεση των πρωτεϊνών και των νουκλεϊκών οξέων, η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, ο σχηματισμός των οστών, η φυσιολογική λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος και η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και αρτηριακής πίεσης.
Στις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνονται τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ιδιαίτερα το σπανάκι, οι ξηροί καρποί όπως ο ηλιόσπορος, τα αμύγδαλα και το σουσάμι, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψή του διαμορφώνεται σε 300-400 mg για τους ενήλικες, και 30 έως 410 mg, σε παιδιά και εφήβους, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.
Ερευνητικά δεδομένα έχουν συσχετίσει την έλλειψη μαγνησίου με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, οστεοπόρωσης και μεταβολικών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ. Από την άλλη, έχει φανεί πως η λήψη μαγνησίου επιδρά θετικά στην ινσουλινοευαισθησία ατόμων με προδιάθεση εμφάνισης διαβήτη, ενώ εξετάζεται κατά πόσο θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση διαταραχών όπως η υπέρταση, οι ημικρανίες και το άσθμα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr