Λαγάνα ολικής άλεσης

Φτιάξτε τη δική σας λαγάνα, με αλεύρι ολικής άλεσης, που περιέχει πολλές φυτικές ίνες και βιταμίνες συμπλέγματος Β. Συνδυάστε γεύση, υγεία και οικονομία.

Υλικά
½ φακελάκι μαγιά ξηρή
400γρ αλεύρι ολικής άλεσης
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Σουσάμι για το στόλισμα

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε περίπου ½ φλιτζάνι νερό σε θερμοκρασία τέτοια που να μπορούμε να βάλουμε μέσα το χέρι μας χωρίς να καούμε. Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό, προσθέτουμε μια χούφτα αλεύρι και φτιάχνουμε ένα χυλό τον οποίο σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 5-6 ώρες να φουσκώσει. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και το φουσκωμένο χυλό με τη μαγιά και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και φτιάχνουμε 2 λαγάνες τις οποίες τις τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Στη συνέχεια τρυπάμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός πινέλου κουζίνας ή ενός κουταλιού σε διάφορα σημεία και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 200βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr