Το αλκοόλ αποτελεί καλώς ή κακώς ένα μέσο έκφρασης της κοινωνικότητας μας, το οποίο στις εορταστικές περιόδους έχει την τιμητική του.
Σίγουρα όσο το λιγότερο πίνουμε τόσο το καλύτερο, ωστόσο υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι η ήπια κατανάλωση συγκεκριμένων αλκοολούχων μπορεί και να έχει κάποιες θετικές επιδράσεις για την καρδιά και τα αγγεία μας. Και δύο από αυτά είναι το κρασί και η μπίρα. Ποιο από τα δύο είναι πιο υγιεινό; Πιο έχει τις λιγότερες θερμίδες; Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά :
Πιο παχαίνει περισσότερο
Σίγουρα η απάντηση που θα περίμενε κανείς να ακούσει είναι η μπίρα, καθώς έχει συνδεθεί με την κλασσική «κοιλίτσα». Ωστόσο, αυτό που κυρίως προσδίδει θερμίδες σε ένα ποτό είναι το αλκοόλ που περιέχει και η μπίρα έχει συνήθως μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από το κρασί. Άρα στην ίδια ποσότητα παχαίνει λιγότερο. Συνήθως όμως η ποσότητα της μπίρας που πίνουμε δεν είναι η ίδια με την αντίστοιχη του κρασιού. Έτσι αν θέλουμε να είμαστε πιο ρεαλιστές κανείς δεν θα πιει τη μπίρα σε κολονάτο ποτήρι των 150 ml, αλλά σε ένα μικρό ποτήρι μπίρας τουλάχιστον 300 ml ή σε κουτάκι των 330. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν ένα κουτάκι μπίρας θα μας δώσει 142 θερμίδες ενώ ένα γεμάτο κολονάτο ποτήρι κρασί περί τις 125. Άρα με βάση τη συνήθη κατανάλωση το κρασί θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πιο «ασφαλές θερμιδικά» σε σχέση με τη μπίρα.
Πιο είναι πιο υγιεινό
Οδηγός μας για τη λύση αυτής της απορίας είναι το γαλλικό παράδοξο. Αν και οι Γάλλοι έχουν διατροφή πολύ πλούσια σε ζωικά λιπαρά, παρουσιάζουν 2 ½ φορές μειωμένο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σχέση με άλλους λαούς. Από έρευνες που έχουν γίνει προκύπτει ότι το «γαλλικό αυτό παράδοξο» σχετίζεται με την αυξημένη πρόσληψη ισχυρών αντιοξειδωτικών συστατικών μέσα από την κατανάλωση κυρίως κόκκινου κρασιού. Και άλλες επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρασί συσχετίζεται αρνητικά με την εμφάνιση καρδιαγγειακών, καθώς εκτός από αλκοόλ περιέχει και εκατοντάδες αντιοξειδωτικές ουσίες με κυριότερη τη ρεσβερατρόλη. Σε ότι αφορά τη μπίρα μια γερμανική παροιμία λέει: “Die brauerei ist die beste apotheke” δηλαδή η ζυθοποιία είναι το καλύτερο φαρμακείο. Πράγματι περιέχει πολλά ωφέλιμα συστατικά όπως βιταμίνες συμπλέγματος Β, χρώμιο, πυρίτιο και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά της μπίρας είναι μικρότερη από το κόκκινο κρασί. Κατά συνέπεια, λόγω του υψηλού αντιοξειδωτικού περιεχομένου του κόκκινου κρασιού, του δίνουμε ένα υγιεινό προβάδισμα σε σχέση με τη μπίρα.
Κλείνοντας είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όλες οι ευεργετικές δράσεις του κόκκινου κρασιού για την καρδιά προκύπτουν μόνο μετά από καθημερινή και όχι περιστασιακή κατανάλωσή του. Έχει βρεθεί ότι κάποιος ο οποίος καταναλώνει 2 ποτήρια κρασί κάθε ημέρα έχει όλες τις προαναφερόμενες δράσεις στον οργανισμό του, ενώ εάν κάποιος δεν πίνει καθόλου κρασί όλη την εβδομάδα και το καταναλώνει όλο μαζί στις 2 ημέρες του Σαββατοκύριακου δεν έχει κανένα από τα οφέλη του κρασιού στον οργανισμό του. Τέλος, πέρα από την καθημερινή κατανάλωση, θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό ότι το κόκκινο κρασί είναι ευεργετικό μόνο σε μικρές ποσότητες (μάξιμουμ 2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες ημερησίως). Οι συστάσεις αυτές μπορεί να διαφοροποιούνται όταν κάποιος ακολουθεί ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ή όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, οπότε και απαιτείται περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ. Άνθρωποι με τέτοιου είδους προβλήματα υγείας (π.χ. ηπατικά προβλήματα) πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr