Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Gut, δείχνει πως η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εκκολπωματίτιδας, που αποτελεί μια συχνά εμφανιζόμενη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Η εκκολπωματίτιδα εμφανίζεται όταν δημιουργείται φλεγμονή σε μικρούς σάκους που έχουν σχηματιστεί στο τοίχωμα του παχέος εντέρου και ονομάζονται εκκολπώματα.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται όλο και συχνότερα, ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μακροχρόνιες επιπλοκές. Αν και τα αίτια εμφάνισης εκκολπωματίτιδας δεν έχουν εξεταστεί εκτενώς, ωστόσο έχει συσχετισθεί με το κάπνισμα, τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τη σωματική αδράνεια και την παχυσαρκία. Ακόμη, υποστηρίζεται πως η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών είναι πιθανό να παίζει κάποιο ρόλο, ενώ δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς η επίδραση άλλων διατροφικών παραγόντων.
Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν την πιθανή επίδραση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος στον κίνδυνο εμφάνισης εκκολπωματίτιδας, χρησιμοποιώντας δεδομένα από περίπου 46.500 άνδρες, ηλικίας 40-75 ετών. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, πουλερικών και ψαριού κάθε τέσσερα χρόνια, με συνολικό διάστημα παρακολούθησης 26 χρόνια.
Συνολικά, βρέθηκε πως οι άνδρες που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν την τάση να χρησιμοποιούν συχνότερα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παυσίπονα, κάπνιζαν περισσότερο και ήταν λιγότερο πιθανό να κάνουν υψηλής έντασης άσκηση. Επιπλέον, είχαν χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών.
Λαμβάνοντας υπόψιν τους παραπάνω πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, φάνηκε πως οι εθελοντές που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν 58% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης εκκολπωματίτιδας, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα. Επιπλέον, η αρνητική επίδραση βρέθηκε να είναι ισχυρότερη για τα επεξεργασμένα προϊόντα κόκκινου κρέατος, ενώ η αντικατάσταση μιας μερίδας ανά ημέρα με ψάρι ή πουλερικά συνδέθηκε με 20% μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου.
Αν και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των πιθανών μηχανισμών που ευθύνονται για την παραπάνω συσχέτιση, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένη παρουσία φλεγμονωδών μορίων, ενώ είναι πιθανό να προκαλεί και μεταβολές στη σύσταση της εντερικής μικροχλωρίδας, γεγονός που μπορεί επίσης να παίζει κάποιο ρόλο.
Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και συνεπώς δε μπορούν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Ωστόσο, τα ευρήματα θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιηθούν για την καθοδήγηση ασθενών με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.