Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer, φαίνεται ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ η κατανάλωση πουλερικών πιθανόν να δρα προστατευτικά.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 42.012 γυναίκες, τις οποίες παρακολούθησαν για 7,6 χρόνια. κατά μέσο όρο. Συνολικά, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος βρέθηκαν να έχουν 23% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα. Αντίθετα, η υψηλότερη κατανάλωση πουλερικών συσχετίσθηκε με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου κατά 15%. Μάλιστα, η μείωση του κινδύνου φάνηκε να είναι ακόμη μεγαλύτερη στις γυναίκες που κατανάλωναν πουλερικά σε αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν την πιθανή καρκινογόνο δράση της αυξημένης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Παράλληλα, δείχνουν ότι η αντικατάστασή του από πουλερικά ενδεχομένως συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr