Κυστεΐνη: Ένας φύλακας του oργανισμού μας

Η κυστεΐνη είναι ένα θειούχο αμινοξύ που βρίσκουμε φυσικά σε τρόφιμα και μπορεί επίσης να συντεθεί στο ανθρώπινο σώμα από το αμινοξύ μεθειονίνη .
Αποτελεί δομικό συστατικό της γλουταθειόνης, η οποία επιτελεί σημαντικότατες διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Αναλυτικότερα σχετίζεται με :
Ενίσχυση αντιοξειδωτικής προστασίας
Ως βασικό συστατικό της γλουταθειόνης η κυστεΐνη έχει πολλές σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες. Η γλουταθειόνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα λιπαρά οξέα των κυττάρων από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.

Αποτοξίνωση
Η γλουταθειόνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του συκωτιού από τη δράση επιβλαβών ουσιών και μπορεί να εξουδετερώνει τη δράση βαρέων μέταλλων, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο. Πιστεύεται επίσης ότι η γλουταθειόνη μεταφέρει θρεπτικά συστατικά σε λεμφοκύτταρα και φαγοκύτταρα, που αποτελούν τα βασικά κύτταρα άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ρευστοποίηση βλεννωδών εκκρίσεων
Η κυστεΐνη έχει επίσης την ικανότητα να διασπά πρωτεΐνες που βρέθηκαν σε βλεννώδεις εκκρίσεις και επικάθονται στους πνεύμονες. Για το λόγο αυτό χρησιμεύει στη θεραπεία της βρογχίτιδας και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων

Ανεπάρκεια κυστεΐνη είναι σχετικά σπάνια, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί σε χορτοφάγους με χαμηλή πρόσληψη των φυτικών τροφών που περιέχουν μεθειονίνη και κυστεΐνη. Δεν υπάρχει καμία γνωστή ιατρική πάθηση που προκαλείται απευθείας από την ανεπάρκεια κυστεΐνης, αλλά τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να μειώσουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καλές πηγές κυστεΐνης είναι τα πουλερικά, το γιαούρτι, ο κρόκος του αυγού, οι κόκκινες πιπεριές, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μπρόκολο, η βρώμη και το φύτρο του σιταριού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr