Ακόμη μία μελέτη έρχεται να προστεθεί στο σύνολο της επιστημονικής βιβλιογραφίας, που δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
Για τους σκοπούς της νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγμα περισσότερων από 25.000 εθελοντών, από 8 Ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος ήταν να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης φυτικών ινών και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καθώς και πως συνδέεται η κατανάλωση φυτικών ινών από δημητριακά, φρούτα και λαχανικά ξεχωριστά με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Παράλληλα, πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση στην οποία συμπεριέλαβαν την παρούσα μελέτη και 18 ακόμη μελέτες από όλο τον κόσμο.
Συνολικά, φάνηκε πως όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 26 γραμμάρια φυτικών ινών συνολικά ανά ημέρα, είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε διάστημα 11 ετών, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερα από 19 γραμμάρια. Ωστόσο, όταν συνυπολογίστηκε ο δείκτης μάζας σώματος των εθελοντών, η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών δε βρέθηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, γεγονός που υποδεικνύει πως η προστατευτική δράση των φυτικών ινών πιθανότατα διαμεσολαβείται από το σωματικό βάρος. Με λίγα λόγια, είναι πιθανό η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών να συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, το οποίο με τη σειρά του σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Όσον αφορά στην πρόσληψη φυτικών ινών από διαφορετικές πηγές, φάνηκε ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών που προέρχονται από δημητριακά ή λαχανικά, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ δεν παρατηρήθηκε το ίδιο για τις φυτικές ίνες των φρούτων. Και πάλι όμως, η συσχέτιση αυτή «εξαφανίστηκε» όταν συνυπολογίστηκε το σωματικό βάρος.
Τέλος, τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης έδειξαν πως για κάθε αύξηση της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών κατά 10 γραμμάρια, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μειώνεται κατά 9%, ενώ αντίστοιχη αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών μόνο από δημητριακά, σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου κατά 25%.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr