Κατακράτηση υγρών: Τι πρέπει να τρώτε και να πίνετε για να την αντιμετωπίσετε

Η κατακράτηση υγρών είναι ένα σύνηθες πρόβλημα, ειδικά για τις γυναίκες. Συχνά σχετίζεται με την κατάσταση ορμονών του οργανισμού, γι’ αυτό και πολλές γυναίκες παρατηρούν πρήξιμο και φουσκώματα λόγω κατακράτησης υγρών σε διάφορες φάσεις του κύκλου τους, ειδικά πριν την περίοδο και στην ωορρηξία.
Όταν μιλάμε για τέτοιου είδους ήπια κατακράτηση υγρών που δεν οφείλεται σε κάποια ασθένεια ή φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν μερικά διατροφικά τρικ που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην καταπολέμηση της:

• Περιορίστε το αλάτι: η κατακράτηση υγρών επιβαρύνεται από την αυξημένη πρόσληψη αλατιού (νατρίου). Αυτό σημαίνει όχι μόνο ελάττωση του επιτραπέζιου αλατιού κατά το μαγείρεμα ή στο πιάτο, αλλά και περιορισμό των συσκευασμένων/επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτά τα τρόφιμα συχνά αποτελούν κρυφές, αλλά σημαντικές πηγές πρόσληψης αλατιού στη διατροφή, αφού περίπου το 70% της πρόσληψης νατρίου προέρχεται από έτοιμα τρόφιμα, ενώ μόλις το 30% είναι το μαγειρικό/επιτραπέζιο αλάτι και φυσικές πηγές νατρίου (κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά κλπ).

• Αυξήστε την πρόσληψη καλίου: το κάλιο βοηθά στην απέκκριση του νατρίου από τον οργανισμό, συμπαρασύροντας τα επιπλέον υγρά που έχουν συσσωρευτεί. Καλές πηγές καλίου είναι τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια.

• Για να δώσετε γεύση στο φαγητό, χρησιμοποιείστε καρυκεύματα, αρωματικά φυτά (άνηθο, μαϊντανό, βασιλικό, σέλινο κλπ), χυμό λεμονιού ή ξύδι.

• Το πράσινο τσάι και η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης έχουν διουρητική δράση και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατακράτησης – τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

• Περπατήστε: η άσκηση βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και κατ’ επέκταση στην αποβολή των περιττών υγρών από τον οργανισμό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή