Η καψαϊκίνη είναι το ενεργό συστατικό που υπάρχει στις κόκκινες πιπεριές τσίλι. Πρόκειται για την ουσία στην οποία οφείλεται η καυτερή τους γεύση και εδώ και μερικά χρόνια έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων, καθώς φαίνεται να έχει διάφορες θετικές δράσεις στον οργανισμό.
Μάλιστα η δράση της καψαϊκίνης στο ενεργειακό ισοζύγιο και στη διαχείριση βάρους είναι ίσως από τα πιο ενδιαφέροντα και μελετημένα πεδία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καψαϊκίνη προάγει το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο που απαιτείται ώστε να υπάρξει απώλεια βάρους.
Οι δύο παράμετροι του ενεργειακού ισοζυγίου είναι οι εξής: η ενεργειακή πρόσληψη (τροφή) και η ενεργειακή δαπάνη (βασικός μεταβολισμός, θερμογένεση λόγω άσκησης, τροφογενής θερμογένεση – δηλαδή ενέργεια που δαπανάται για την πέψη και απορρόφηση των τροφών). Η καψαϊκίνη επιδρά στο ενεργειακό ισοζύγιο ενισχύοντας την ενεργειακή δαπάνη και συμβάλλοντας στην μείωση της ενεργειακής πρόσληψης. Οι μηχανισμοί δράσης της καψαϊκίνης στην ενεργειακή δαπάνη -αν και επιστημονικά πολύ πιο περίπλοκοι και όχι πλήρως κατανοητοί ακόμα και σήμερα- έχουν να κάνουν με την αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου σε κατάσταση ηρεμίας, την αύξηση της θερμοκρασία σώματος και την αυξημένη οξείδωση λιπιδίων του αίματος.
Όλες οι παραπάνω δράσεις πρακτικά οδηγούν στην καύση περισσότερων θερμίδων από τον οργανισμό. Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι οι δράσεις αυτές σχετίζονται με τη διέγερση του συμπαθητικού συστήματος και την έκκριση κατεχολαμινών, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τη θερμογένεση ευνοώντας την καύση λίπους. Έτσι ενισχύεται η ενεργειακή δαπάνη και ευνοείται το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη προάγει τον κορεσμό, μειώνοντας την όρεξη και κατ’ επέκταση βοηθώντας στον περιορισμό της ενεργειακής πρόσληψης που υποστηρίζει περαιτέρω το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο που απαιτείται για να υπάρξει απώλεια βάρους.
Φυσικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απώλεια βάρους δεν μπορεί να εξασφαλιστεί αποκλειστικά από τη λήψη καψαϊκίνης. Η υιοθέτηση ενός κατάλληλου προγράμματος διατροφής και άσκησης παραμένουν οι πιο σημαντικές παράμετροι, ωστόσο φαίνεται ότι η καψαϊκίνη μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθεια, αφενός μέσω της ενίσχυσης της ενεργειακής δαπάνης -που γνωρίζουμε ότι συχνά μειώνεται στα άτομα που κάνουν δίαιτα, σαν προστατευτικός μηχανισμός εκ μέρους του οργανισμού στην ‘ανεπιθύμητη’ εξελικτικά απώλεια βάρους- αφετέρου μέσω της προαγωγής του αισθήματος του κορεσμού που διευκολύνει το άτομο στη μείωση της ενέργειας που καταναλώνει μέσω της διατροφής.
Επομένως η καψαϊκίνη αποτελεί ένα νέο, πολλά υποσχόμενο συστατικό για το οποίο τα ερευνητικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σε ότι αφορά τη διαχείριση βάρους.
Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr