Καλιτσούνια

Υλικά
1 ½ κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού Χωριό ελαιόλαδο Αειφόρο
2 αυγά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 γιαούρτι

1 πρέζα βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
15 λεμονόφυλλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού σουσάμι άσπρο
2 κουταλιές της σούπας μαγιά μπύρας (ή προζύμι)

Για τη μυζήθρα
1 κιλό μυζήθρα (τριμμένη)
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας κανέλα (σκόνη)

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε 1½ φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό και προσθέτουμε σταδιακά το μισό αλεύρι, έως ότου αποκτήσουμε μια πολύ μαλακή ζύμη, η οποία να κολλάει κάπως στα χέρια. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει, για 3-4 ώρες. Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε τα τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα αυγά και το γιαούρτι και τα δουλεύουμε με το χέρι μας μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε και το φουσκωμένο ζυμάρι αραιωμένο με φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό. Στο υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύουμε τις βανίλιες και τη μαστίχα σε σκόνη. Το προσθέτουμε κι αυτό στο παραπάνω μείγμα και ζυμώνουμε πολύ καλά έως ότου πάρουμε μια ζύμη αφράτη και μαλακιά, η οποία θα κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Για να φτιάξουμε τα καλιτσούνια ανοίγουμε λεπτό φύλλο και με μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 5 εκ. κόβουμε δίσκους, τους οποίους γεμίζουμε με μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση που έχουμε ήδη ετοιμάσει. (Για να τα φτιάξουμε τετράγωνα διπλώνουμε το φύλλο από τις δύο αντίθετες πλευρές προς τα μέσα και κάνουμε το ίδιο με τις δύο άλλες αντίθετες πλευρές). Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν (περίπου 2 ώρες), τα αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C μέχρι να ροδίσουν (να πάρουν ένα καραμελέ χρώμα). Τα σερβίρουμε σε πιατέλα τοποθετώντας ανάμεσά τους λεμονόφυλλα.

Πηγή : minervahorio.gr